Donkere wolken boven RTV Veluwezoom

REGIO - De vrijwilligers zijn fanatiek en willen koste wat koste hun omroep behouden. Maar financieel gezien is het luchtruim boven RTV Veluwezoom donker. Daarbij dreigde het college een streep te trekken door de gemeentelijke subsidie aan de omroep, wat voor grote onrust bij de betrokkenen zorgde. De raad stak daar donderdag een stokje voor. Even goed: nieuwe activiteiten moeten meer rek scheppen.

De studio van RTV Veluwezoom is klein. De studio zelf, een kantine die gedeeld wordt met de Stichting Sportkompas, een ruimte om (radio)interviews te houden. In het laatste vertrek zitten Harry Peters (voorzitter), Guus Köster (penningmeester) en Ron Selles (secretaris, stationsmanager en redacteur). Voor hen staat vast dat het verdwijnen van RTV Veluwezoom een groot verlies zou zijn: "Onze omroep zorgt voor verbinding. Het houdt de mensen dagelijks op de hoogte van het lokale nieuws. We hebben dertig vrijwilligers waarmee een veelheid aan programma's brengen. Belangrijke zaken. Als we geen subsidie meer zouden krijgen, was dat het einde van de omroep."

Die subsidie is overigens bescheiden. Een kleine 12.000 euro per jaar. Maar wel het infuus waaraan de omroep hangt. "De vrijwilligers en het bestuur werken allemaal onbezoldigd natuurlijk. Maar je hebt wel je exploitatiekosten. De huur bijvoorbeeld, het onderhoud van de apparatuur, de afdracht aan Buma/Stemra. Daar gaan die 12.000 euro voor 90 procent aan op. Vervangingsinvesteringen kunnen we nagenoeg niet doen. Het mengpaneel is bijvoorbeeld 20 jaar oud. Maar een nieuw kunnen we niet betalen."

Dus is omroep naarstig op zoek naar verbreding en andere inkomstenbronnen. Een samenwerking is aangegaan met Omroep Voorst. Programmatische en technische afstemming tussen de twee omroepen moet het mogelijk maken meer eigen programma's te maken (dus aantrekkelijker te worden) en de bedrijfszekerheid te vergroten. Dat laatste door in geval van nood op elkaars apparatuur terug te kunnen vallen. De omroep overweegt ook kosten in rekening te gaan brengen voor de inzet van haar mobiele unit. Die wordt bijvoorbeeld gebruikt om uitzendingen te verzorgen bij evenementen en de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. En de kabelkrant, twee jaar geleden gestopt, komt na de zomer terug. Het bestuur ziet er een vehikel in om adverteerders te lokken. "We mogen ook radioreclame maken bijvoorbeeld, maar het probleem is dat we potentiële adverteerders niet kunnen vertellen wat ons bereik is. Dat weten we niet. Het onderzoeken daarvan kost 50 mille. De kabelkrant komt in principe in elk Brummens huishouden binnen. En dat kan wel adverteerders over de streep trekken."

Ze geven meteen toe: het zal een lastige klus zijn om adverteerders te verleiden. Ze gaan er zelf voor. Redacteuren zijn meer dan welkom. "Want", zegt Ron Selles, die nu het leeuwendeel van de redactie voor zijn rekening neemt, "lokaal nieuws is wel onze core business."