Afbeelding

Bonhoeffer diensten in de Oude of Pancratiuskerk

BRUMMEN - Dietrich Bonhoeffer was een Duitse theoloog die betrokken raakte bij het verzet tegen Hitler en de aanslag op Hitler.

Hij werd gevangen genomen en op 9 april, vlak voor het einde van de oorlog, geëxecuteerd in kamp Flossenbürg. Tijdens zijn jaren in de gevangenis schreef hij indrukwekkende brieven aan familie, vrienden en zijn verloofde. De brieven en ook de gedichten die hij schreef, werden als boek uitgegeven en maakten diepe indruk in de hele wereld.

De Roos van Culemborg, een stichting die in 2015 is opgericht om beeldende kunst, muziek en literatuur te stimuleren in de driehoek van kerk, cultuur en samenleving heeft een fraai boekje uitgegeven: Bonhoeffer 75. Tijdens de vieringen in de Oude Kerk in Brummen op 7,14,21 en 28 juli, wordt aandacht gegeven aan Bonhoeffer en zullen Jan Ek en John Breukelaar (predikanten) verschillende aspecten van Bonhoeffer centraal stellen.

De schilderijen, een reeks van dertien kunstwerken gemaakt door Jeltje Hoogenkamp, zullen in de maand juli te bezichtigen zijn na afloop van de zondagse vieringen. De aanvang van de diensten is 10.00 uur. Ook is de kerk geopend op dinsdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur tijdens de Open Deur en op afspraak via Sienke Steen, mail: gst1@xs4all.nl of per telefoon: 0654262470.

Na deze expositie zullen er speciale vieringen worden georganiseerd naar 75 jaar bevrijding in 2020, ook voor iedereen toegankelijk. U leest de berichten in deze krant. Na de diensten in juli is er de bezichtiging, koffie/ thee en gelegenheid na te praten. U bent van harte welkom!


Veluwse stoomtrein zomerregime

REGIO - Deze zomermaanden rijdt de Veluwsche Stoomtrein Mij. weer met een stoomtrein over de prachtige Veluwe. (Apeldoorn - Eerbeek én Apeldoorn - Dieren).

Ook de populaire dagtrip Veluwe-IJssel-Boemel rijdt en vaart weer meerdere dagen per week vanaf 16 juli. Vanaf zondag 14 juli rijden de statige stoomlocomotieven met een sleep aan historische rijtuigen over de prachtige Veluwe. Elke dag, behalve zaterdags, brengen de stoker en de machinist hun machtige machines onder stoom voor een unieke en nostalgische belevenis. Zodra de stationschef de overwegbomen heeft gesloten en de hoofdconducteur het vertreksein geeft, komt met veel gesis de trein op gang. Tijdens de rit komt de in stijl geklede conducteur bij u de kaartjes knippen. Voor tijden: www.stoomtrein.org