Zwaluw op casco kunstnest
Zwaluw op casco kunstnest

Oelewappers helpen huiszwaluwen

CORTENOEVER - Uilenwerkgroep 'De Oelewappers' uit Zutphen werd door een Cortenoeverse veehouder om hulp gevraagd voor zijn huiszwaluwen. De zwaluwen hadden hun nestjes op een ongelukkige plek gebouwd. De Oelewappers bedachten een oplossing die zijn nut bewezen heeft. Met planken en kunstnesten is de toekomst voor de zwaluwen geregeld.

Coen Jansen is in Brummen geen onbekende. Hij dreef in de Gravenstraat de groente- en fruitwinkel. Na bedrijfsoverdracht aan zijn zoon Bas stortte Jansen zich vol overgave op vogelbescherming. Hij werd benaderd door een veehouder die de gordijnen van de stal (stroken kunststof) wilde neerlaten omdat er slecht weer aankwam. Op de aandrijfstang die dat bedient bovenin de stal zaten al 16 nesten met jongen van huiszwaluw. Als de stang zou draaien zou dat het einde van de nesten zijn.

Vogelwerkgroep Achterhoek heeft toen aan de zuidzijde van de stal planken aangebracht boven de stangen. De aangebrachte planken werden met waterverdunde witte muurverf geschilderd. Op de planken zijn 25 kunstnesten voor de huiszwaluwen gemonteerd. Al vroeg in mei toonden huiszwaluwen interesse en betrokken 22 stelletjes de nieuwe nog af te bouwen casco huiszwaluwnesten. Bij de boerderij is een poel met rivierklei die in de ogen van de vogels zeer geschikt was om de nesten af te bouwen.

De zwaluwen zullen komend jaar zeker op dezelfde plek terugkeren", aldus Jansen.