Deelname aan ESCo door raad van tafel geveegd

BRUMMEN - Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het verduurzamen en onderhoud van alle gemeentelijke gebouwen uit te besteden aan een nog op te richten Energy Service Company gaat niet door. In plaats daarvan heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond het college gevraagd om op korte termijn een lokaal alternatief te starten waarbij een opzet van Brummen Energie als leidraad gaat dienen.

Het college had de raad voorgesteld om mee te doen met de gemeenten Purmerend, Gooise Meren en Hollandse Kroon en samen met die gemeenten het werk via een Europese aanbesteding onder te brengen bij een speciaal voor dit opgericht bedrijf, een Energy Service Company (Esco).

Nog te onduidelijk

Het raadsvoorstel stond eind mei ook al op de raadsagenda, maar de materie was de raad toen nog te onduidelijk. Onder leiding van wethouder Eef van Ooijen is afgelopen maand een speciale bijeenkomst met ambtenaren geweest om de verduurzamingsplannen aan de raadsleden uit te leggen. Uiteindelijk bleken alleen CDA, PvdA Lokaal Brummen overtuigd dat een Esco de juiste weg is. Voor andere oplossingen heeft volgens deze partijen de gemeente Brummen geen of te weinig kennis in huis, ze zullen naar zeggen van de PVDA duurder blijken en ook niet het beoogde resultaat opleveren. Het CDA gaf aan dat ze meer vertrouwen hebben in ESCo gerelateerde bedrijven omdat je deze ook op het resultaat kunt afrekenen

Vijftien jaarscontract te lang

VVD, Groen Links, D66 en Democratisch Brummen (DB) zijn van mening dat uitbesteden van verduurzaming en onderhoud met een contractduur van vijftien jaar te lang is en dat een de speciaal opgerichte Esco te ver af staat van de gemeente Brummen en geen goed signaal richting de lokale markt is. Ze zijn er voorstander van om het geld dat met de ESCo gemoeid is weer terug te laten vloeien in de lokale economie in plaats van het gevaar te lopen dat, door de Europese aanbesteding, de gelden terecht komen bij buitenlandse bedrijven die geen verdere affiniteit met Brummen hebben. Democratisch Brummen diende daartoe een motie in.