Raad toonde wel haar tanden, maar ze beet uiteindelijk niet

BRUMMEN - Een motie van afkeuring voor wethouder Wartena, een van treurnis voor wethouder van Ooijen. Dat na een raadsdebat waar het college forse kritiek kreeg van nagenoeg de hele raad, voor de wijze waarop het de aanleg van een zonnepark aan de Oude Zutphenseweg had begeleid. Dat gebeurde in het raadsdebat over de zogeheten 'definitieve nota van geen bedenkingen' tegen het plan, dat de aanleg mogelijk moet maken.

Dat park, 27 hectare groot, stuit op veel weerstand van omwonenden. Die vinden het veel te groot, een aantasting van hun leefomgeving, fnuikend voor de flora en fauna. De raadsleden waren nogal eensluidend in hun kritiek. Het college had veel te weinig gedaan om het proces te begeleiden. Er was (en is) geen beleid ten aanzien van de aanleg van zonneparken in Brummen, er is te weinig gedaan met de onrust van de omwonenden, er was voor omwonenden nauwelijks inspraak mogelijk en zij konden evenmin deelnemen in de planvorming.

Het inrichten van een gebiedsfonds -wens van de raad- was achterwege gebleven. In dat fonds zou door de initiatiefnemer van het zonneveld geld gestort moeten worden, dat ten goede zou komen aan het verfraaien en beheer van de omgeving. D66'er Rolf Schinkel zei dat hij vreesde dat het feit dat het college 'alles had liggen' zijn schaduw vooruit zou werpen op mogelijke nieuwe initiatieven voor de aanleg van zonnevelden. 'Dit had juist een mooie pilot kunnen zijn, maar het tegenovergestelde is bereikt.' Daarbij was er het verwijt aan wethouder Wartena van de zijde van GroenLinks dat zij de raad verkeerd zou hebben voorgelicht. In september 2018 stond de zogeheten concept nota van geen bedenkingen op de agenda van het raadsforum. Volgens Wartena zou de raad, indien zij daarmee instemde, in het vervolg nog alle gelegenheid hebben om bedenkingen tegen het plan aan te voeren. Volgens Hennie Beelen was die informatie onjuist en had de raad zich met instemmen met de conceptnota grotendeels gecommitteerd aan het plan.

Uiteindelijk stemde de raad met uitzondering van GroenLinks in met de nota van geen bedenkingen, zodat het zonneveld aangelegd kan worden. Bezwaarmakers kunnen het wel nog bij de rechtbank aanvechten. Het feit dat Brummen een grote taakstelling heeft bij de energietransitie, de panelen 1.50 hoog worden (tegen drie meter in een eerder plan) en het park omzoomd wordt met groen en bloemen, vormden de voornaamste redenen daarvoor. GroenLinks bracht daarop de moties van treurnis en afkeuring in, gesteund door D66 en Democratisch Brummen. En bij die steun bleef het, zodat beide moties werden verworpen. Wel de tanden, niet het bijten.