'Onze Droom' krijgt 17.000 euro subsidie!

BRUMMEN - Het goede nieuws: Stichting Onze Droom in Brummen krijgt 17.000 euro subsidie van de provincie. Om maaltijden te organiseren en een groente- en kruidentuin aan te leggen. Maar dan is er wel een pand plus tuin nodig. Voorzitter Sonja Leemkuil hoopt dat de gemeente Onze Droom het vrijkomende huisartsenpand Meidoornlaan 18a gunt. Maar ze vreest dat haar hoop ijdel is.

Onze Droom houdt op dinsdag (van 10-12 uur) en donderdag (10-15 uur) bijeenkomsten in het gebouw van Harmonie Orkest Brummen (HOB) aan de Meidoornlaan 18b. Mensen kunnen er terecht voor een gesprek, puzzelen, breien, koffie, een betaalbare cursus bloemschikken. Er is een repaircafé, waar defecte apparaten meestal met succes worden hersteld. Ook zijn er soms kledinguitgiftes voor mensen met een laag besteedbaar inkomen. Op donderdag is er een lunch. Sonja Leemkuil: "Ook mijn man en ik hebben een minimuminkomen. Je went eraan om met weinig geld rond te komen. Maar je doet dingen niet, die anderen vanzelfsprekend vinden. Zo komen mensen met een minimuminkomen soms in een sociaal isolement terecht. Hen willen wij een laagdrempelige, warme huiskamer bieden. Dat geldt ook voor mensen die na bijvoorbeeld een scheiding of verhuizing alleen komen te staan. Waarom? Ik heb het altijd fijn gevonden om anderen te helpen. Zo'n veertig mensen bereiken we. Dankzij onze vrijwilligers kan Onze Droom functioneren met een zeer bescheiden begroting."

"Bij HOB kunnen we maar twee dagen terecht. Dat is eigenlijk te weinig en we zouden wat flexibeler willen zijn: ook in het weekeinde eens een activiteit. Daarbij komt nog dat we bij HOB geen opslagruimte en geen kookgelegenheid hebben. We moeten bijvoorbeeld voor de repairshop materialen en gereedschappen van huis uit meenemen, evenals de soep voor de lunch."

Sinds de oprichting in 2016 kreeg Onze Droom jaarlijks 2.000 euro van de gemeente. Of dat een vervolg krijgt is nog niet bekend. Leemkuil: "We betalen er de huur van. Gelukkig hebben we wat neveninkomsten. De bezoekers betalen een kleine bijdrage. We hebben wat donaties. Natuurlijk wil ik die 2.000 euro houden. Maar liever nog een pand. Meidoornlaan 18a is van de gemeente en komt vrij. Dat zou echt een cadeau zijn. Dan kunnen we met die 17.000 euro van de provincie nog veel meer mooie dingen doen." Wethouder Peter-Paul Steinweg liet weten dat het pand getaxeerd wordt om de huurwaarde te bepalen. Daarna wordt beslist of het marktconform of maatschappelijk verhuurd wordt.