Afbeelding
Foto:

Bezuiniging is redding voor de kanaaleiken

Dat eerst het argument veiligheid werd gebruikt door de gemeente om de kap te rechtvaardigen en nu de financiƫn om dat niet te doen verbaast haar niet echt.

De gemeente laat weten de reactie van de werkgroep wel te begrijpen maar ontkent een gebrek aan gemeentelijke visie op bomen. "Het was juist de lange termijnvisie op het behouden van de laanstructuur dat de kap uitwees. De herijking van de kap is zowel een gevolg van de rechter die heeft aangegeven dat de procedure niet goed is gevolgd alsmede van de bezuinigingen".

Veiligheid

Tijdens de recente tornado zijn heel veel bomen omgegaan. Ook langs het kanaal is er noodkap op negen bomen noodzakelijk gebleken waarvan er zeven deel uitmaakten van de eerder voorgenomen kap. "De gemeente neemt veiligheid heel serieus. Wij dragen ook de verantwoordelijkheid daarvoor. Er hebben meerder bomen-deskundigen naar de conditie en de risico's gekeken. Ook is er goed onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van vleermuizen en vogels. Onveranderd is dat er een aantal bomen een korte levensverwachting hebben, maar er zijn er ook die wat gezonder zijn" aldus voorlichter Van Dijk. Sylvia Waterham stelt echter: "Het heeft niets met beleid te maken. Belangengroepen lopen daar vaker tegenaan. Veiligheid is een vaak gebruikt kul-argument. De gemeente Brummen is onbetrouwbaar als het gaat om natuur en groen. De laan is een belangrijk foerageergebied voor vleermuizen".

Bomenrijk

De gemeente benadrukt dat er veel waarde wordt gehecht aan de bomenrijke gemeente. Er staan ongeveer 16 duizend bomen langs wegen in de gemeente Brummen. De gemeentelijke kaplijst omvat 127 bomen, waarvan diverse kapvergunningvrij. "Het hele jaar door mogen bomen gekapt worden. Maar broedende vogels mogen we niet verstoren. De mensen die voor ons bomen kappen mogen alleen werken met een certificaat. Daarbij kijken zij speciaal naar de flora en fauna. Dit betekent dat zij een boom onderzoeken op holtes en nesten. Als er broedende vogels zijn, dan wordt er nog niet gekapt".