Meneer Janmaat tussen het burgemeesterechtpaar Van Hedel. Foto: Marion Verhaaf
Meneer Janmaat tussen het burgemeesterechtpaar Van Hedel. Foto: Marion Verhaaf

Luuk Janmaat viert 100e verjaardag

BRUMMEN - Het levensverhaal van Luuk Janmaat begint in Snelrewaard, waar hij als middelste van 11 kinderen wordt geboren op 16 juni 1919. En ook al is hij nu een eeuweling, zijn geheugen is nog zeer goed en daaruit kan hij putten voor vele verhalen.

Gezeten in zijn vaste stoel voor het raam van zijn appartement in Brummen, vertelt hij maar al te graag over hoe het er vroeger aan toe ging. Omdat hij niet zo goed was op school, ging hij bij een kapper het vak leren. Maar toen moest hij in dienst in 1939 en kwam de mobilisatie. De oorlog brak uit en hij stak de Maas over naar Belgiƫ. Daar werd hij krijgsgevangene van de Duitsers. Naast de Arbeitseinsatz in 1943-1945, knipte hij ook regelmatig en zo bleef hij zijn vak uitoefenen. Na de oorlog heeft hij zijn kappersdiploma gehaald. In 1947 trouwde hij met zijn liefde Adriana en in 1952 werd hun dochter Marja geboren in Amsterdam. Hier begonnen zij hun kleine herenkapperszaak en later een grotere zaak. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw, zocht Luuk een andere plek om samen te wonen, liefst met een tuintje en mooie omgeving.

Zo kwam hij in Dieren terecht, waar zij herenkapsalon Modern openden. Hij heeft ruim 80 jaar als kapper gewerkt, want ook nadat zij stopten met de zaak, had hij nog wat klanten die hij bleef knippen. In Brummen heeft Luuk een nieuwbouwhuis gekocht aan de Kampweg. Nu woont hij al 23 jaar op de Molenhorst.