Burger participatie

Je kunt je afvragen wat duurder is: de inhuur van deskundige 'derden' of een gemeente die voor alle eventualiteiten deskundigheid in huis heeft. Het IPV, de voormalige lokale partij van Brummen, zou antwoorden dat het een valse tegenstelling is. Die partij geloofde onvoorwaardelijk in de betrokkenheid van de inwoners. Deskundige burgers zouden gemakkelijk de rol van ambtelijke ondersteuners kunnen overnemen. De inhuur van duurbetaalde projectdeskundigheid zou niet nodig zijn.

De praktijk is dat de vaste bureaucratie groeit als de flexibele schil van free lancers opdroogt. In de gemeente Brummen krimpt het ambtelijk apparaat al enkele jaren. Volgens de ideologie van de ambtelijke efficiency wordt het dode hout gekapt. Het gevolg is dat bijvoorbeeld het ontwerp van een omgevingsvisie naar achteren is geschoven. Brummen hoeft niet haantje te voorste te zijn. Dan maak je ook niet de fouten van de snelle Arie's onder de gemeenten.

De oppositiepartijen zien dat anders. Zij wilden een omgevingsvisie laten bedenken door meelevende inwoners. Honderd mensen gingen op hun uitnodiging in. Zij wisten aan te geven, waar een omgevingsvisie over moet gaan, maar bij de uitwerking stokte het proces. Begrijpelijk: je kunt aangeven hoe je je huis wilt hebben, maar je hebt vaklui nodig om het te bouwen. Politici moeten geen volgers zijn, maar gidsen. Bereid om te horen, te verklaren en te verantwoorden.

Burgerparticipatie is wat anders dan de politiek het werk uit handen nemen. Wat dan wel? Verenigingen en culturele organisaties die draaien op de inzet van vrijwilligers. De ondernemers die Concordia reanimeren en de Heer van Reuversweerd. De wijkraad die plantenbakken sproeit, het ombudsteam van de PvdA, de mezenkastjes van GroenLinks, Leuvenheimers die bio-diversiteit maken, de stichting die park 't Goor gaat beheren, BrummenEnergie, De Geiten Pers, het moskeebestuur, de vrijwilligers in de bieb, muziek van KIEMM. Het is maar een greep.