Afbeelding

Bewind in testament

In notariële volmachten wordt vaak bepaald dat bij wilsonbekwaamheid, door bijvoorbeeld dementie, er geen bewind of curatele via de rechtbank behoeft te worden ingesteld.

Minderjarigen kunnen in beginsel niet zelf over hun vermogen beschikken. Dit is wettelijk voorbehouden aan ouders die het gezag uitoefenen resp. aan de voogd als er geen ouder met gezag is. Dit geldt ook als een gescheiden/ alleenstaande ouder overlijdt met achterlating van minderjarige kinderen. Indien de ex-echtgeno(o)t(e)/ ex-partner dan het ouderlijk gezag heeft (wat meestal het geval is), komt de erfenis van de kinderen onder het beheer van de ex.

Als minderjarigen kleinkinderen van hun grootouders erven kan dezelfde situatie aan de orde zijn.

In de notariële praktijk komt dan ook regelmatig voor dat hetgeen de minderjarigen kinderen erven zodanig onder bewind wordt gesteld dat genoemde ex-echtgeno(o)t(e)/ ex-partner niet het beheer verkrijgt over de erfenis van de kinderen. Om dit te bereiken dient de betreffende ouder/partner een bewindvoerder in het testament benoemen. Dat laatste geldt ook voor grootouders.

Bij erfenissen te verkrijgen door meerderjarige (klein)kinderen met een geestelijke beperking, worden in de notariële praktijk vaak zulke onder bewindstellingen in testamenten vastgelegd. Ook wanneer de ouders niet uit elkaar zijn. Bij zulke (klein)kinderen is immers ook sprake van wilsonbekwaamheid.

NOTAREX houdt afspraak-spreekuur in het Tjark Riks centrum. U kunt er terecht voor al uw notariële vragen op de maandagavonden 3 en 17 juni van 19:00 tot 21:00 uur. Wel graag van te voren bellen Kunt u één van deze avonden niet, maak dan een afspraak voor een gesprek thuis. Een eerste afspraak-op het spreekuur of thuis-is altijd kosteloos.