Burgemeester belooft aanpak overlast De Bhoele

EERBEEK - Burgemeester Alex van Hedel gaat proberen de overlast die veroorzaakt wordt door bezoekers van evenementen in sporthal de Bhoele en het daar gevestigde sportcafé te verminderen. Hij zei dat gisteren tijdens de gemeenteraad naar aanleiding va een motie ingediend door Carla Wijnhoven (VVD).

Wijnhoven las een brief voor van omwonenden die aangaven de overlast beu te zijn. Die zou met name in de weekeindes zo overmatig zijn dat omwonenden onder meer slaapproblemen hebben. In augustus 2018 is een drank- en horecavergunning verstrekt aan Sportcafé De Bhoele. Sindsdien zijn er klachten over onder meer geluidsoverlast. Hoewel wethouder Margriet Wartena eerder aangaf dat er geen acute klachten zouden zijn rond de hal, vond Wijnhoven het tijd voor actie. In de motie droeg ze het college op alles in het werk te stellen om overlast te voorkomen. Van Hedel gaf aan dat een zekere mate van overlast niet is te voorkomen: "Het is ook een levendige buurt. Niettemin wil ik gaan kijken wat we kunnen doen. Op plekken als het Marktplein in Brummen of de Stuyvenburgstraat in Eerbeek kunnen ook evenementen worden gehouden. Maar daar is een maximum aan gebonden. Dat geldt op dit moment voor de Bhoele niet."

Ambtelijk wordt nu gekeken of we daar ook een plafond in kunnen leggen." Van Hedel zei verder dat hij met betrokkenen als de uitbater van het sportcafé, de jongerenwerker en de wijkagent rond de tafel gaat om te bezien hoe de overlast ingedamd kan worden. De motie van Wijnhoven kreeg raad-brede steun en werd op aangeven van Gertie Sloetjes (GroenLinks) uitgebreid met de opdracht meer controle uit te voeren op het schenken van drank aan minderjarigen. Bij de raadsvergadering kwamen overigens de twee belangrijkste agendapunten niet aan de orde. De bespreking van het voorstel om 63.450 euro beschikbaar te stellen voor een Energy Service Company (ESCo), (uitbesteding van de verduurzaming van gemeentelijke panden) werd op verzoek van Gerda Joling (VVD) verplaatst naar de vergadering van juni. Jolink zei meer tijd nodig te hebben voor de bestudering van de stukken. In het eerdere forum waar dit onderwerp op de agenda stond was er felle kritiek van inspreekster Mirjam ten Hove, deskundige op dit terrein. Ook het voorstel voor bestemmingsplan Koppelenburg ten behoeve van de aanleg van extra parkeerterrein voor Gallery Aaldering werd verdaagd. Aaldering is nog met omwonenden in gesprek over het plan.