Tekort van 177.000 euro dreigt bij Sportkompas

BRUMMEN - Bij de Stichting Sportkompas die o.a. het beheer voert over sporthal de Bhoele en zwembad Rhienderoord, dreigt dit jaar een tekort van 177.000 euro. Dat schrijft het bestuur in een notitie aan de Gemeenteraad. Het college stelt opnieuw voor om dit jaar alsnog de extra subsidie 50.000 euro toe te kennen en mee te werken aan subsidie-afspraken voor de jaren 2020 t/m 2023. Bijdragen van het rijk en een andere manier van kosten verrekenen moeten het tekort verder terugdringen.

Plannen om de stichting om te vormen tot een sportbedrijf zijn van de baan. Sportkompas eist duidelijkheid van de Gemeente over de cijfers van 2018 en adviseert om een directeur en een managementteam aan te stellen. In november vorig jaar schrapte de gemeenteraad de subsidieverhoging van 50.000 euro uit de begroting wegens gebrek aan voldoende onderbouwing van wethouder Wartena en vroeg Sportkompas om binnen drie maanden met een notitie te komen hoe Rhienderoord op een constructieve manier in stand kan worden gehouden te komen tot een financieel, organisatorisch en bestuurlijk stabiele Sportkompas organisatie.

Financieel onverantwoord

Volgens het interim-bestuur is het schrappen van de subsidie van 50.000 euro financieel onverantwoord en wordt Sportkompas daarmee de das omgedaan. Het college stelt daarom voor om dit jaar de extra vijftigduizend euro alsnog te verstrekken

Verlies door gewijzigde BTW

De gewijzigde BTW-wetgeving zorgt voor een verliespost zorgt van naar schatting 80.000 euro. Om de nadelige effecten van deze BTW-wijziging te beperken kent de overheid twee subsidieregelingen. Verder zou Sportkompas afspraken kunnen maken met de gemeente over het dragen van de energie- en onderhoudskosten van de locaties De Bhoele en Rhienderoord.

Het vorige bestuur van Sportkompas stapte op o.a. omdat de communicatie tussen Sportkompas en de Gemeente kennelijk niet goed was. En ook het nieuwe interim-bestuur is niet tevreden over de gang van zaken bij de gemeente. Zij vindt het storend dat de overdracht van de gymzaal aan de Kloosterstraat aan Sportkompas, nog steeds niet is gerealiseerd. "Stilzitten van de Gemeente is de oorzaak." aldus het bestuur. "Er is nog steeds geen huurovereenkomst voor de gymzaal en bij de Bhoele ontbreekt het aan inzicht in de kosten en in hoeverre die kosten uiteindelijk ten laste van Sportkompas(zullen) komen."

Keuze

Ook over de huurinkomsten over 2018 is veel onduidelijkheid. Sportkompas stelt de gemeente daarom voor de keuze: óf de gemeente verstrekt direct alle gegevens over 2018 die de kosten van beheer en exploitatiekosten inzichtelijke maken en verstrekt alsnog de daarop afgestemde budgetsubsidie, óf de gemeente wordt geacht de exploitatie en het beheer in 2018 geheel voor eigen rekening en risico te hebben uitgevoerd, voor zover Sportkompas die niet in haar jaarrekening 2018 heeft.

Het college zegt dat inmiddels alle informatie is uitgewisseld, zodat men kan komen tot een afronding van de overdracht.

Directeur en managementteam nodig

Tot slot stelt het Sportkompasbestuur voor haar taak te wijzigen van uitvoerend naar toezichthoudend. Een directeur en een managementteam moeten dan de leiding over de

stichting krijgen. Ook moet de relatie tussen Sportkompas en gemeente losser gemaakt worden. Illustratief voor de te nauwe band tussen de gemeente en Sportkompas is bijvoorbeeld dat letterlijk tot op de laatste drempel aan Sportkompas wordt voorgeschreven hoe de schoonmaaktaken dienen te worden uitgevoerd.