Brummen betaalt fors méér aan Veiligheidsregio

GEMEENTE BRUMMEN - Terwijl in Brummen de discussie is gestart hoe de gemeente financieel gezond gemaakt kan worden, legt het college in een raadsvoorstel uit dat budgetoverschrijdingen bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) forse gevolgen hebben voor de Gemeente Brummen.

Over 2018 moet nog 67.988 euro worden betaald, over het lopende jaar moet Brummen 107.942 euro extra bijdragen. Ook voor de jaren 2020 tot 2023 houdt de gemeente rekening met een hogere bijdrage van 141.447 aan de VNOG dan aanvankelijk was begroot.

Gemeenschappelijke veiligheidsregeling

De VNOG is een gemeenschappelijke regeling van 22 gemeenten in de regio om uitvoering te geven aan de diverse wettelijke taken, zoals brandweer, rampenbestrijding en Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. De organisatie voert de regie over 56 brandweerposten, 1.500 vrijwilligers en 300 beroepskrachten. De kosten van de VNOG worden volgens een verdeelsleutel over de 22 gemeenten verdeeld. In 2020 betaalt Brummen 2,42 procent.

Rode cijfers

Eind 2018 bleek dat de VNOG diep in de rode cijfers was beland. Een veelheid van factoren was daarvan de oorzaak. De droogte in de eerste helft van 2018 vroeg om vaker en langer om inzet van de brandweer. Maar ook de opleiding van nieuwe vrijwilligers, nieuwe voertuigen kostte meer geld dan was begroot, zo rekende de VNOG eind 2018 zelf voor.

Eilandencultuur

Geschrokken werd door het algemeen bestuur, dat bestaat uit de 22 burgemeesters, een commissie ingesteld, die de problematiek moest onderzoeken. De conclusie was vernietigend: Er heerste een eilandencultuur waar een laissez-faire achtige houding van het management heerste. Verder wordt gesproken van een familiecultuur waar men elkaar niet aanspreekt en waarin de eigen belangen van afdelingen en posten niet altijd stroken met integrale organisatiebelangen. Na signalen van een mogelijk tekort op de begroting werden door het management niet direct adequaat gehandeld richting het bestuur.