Shantykoor De IJsselboei
Shantykoor De IJsselboei

Muziekkoepel trapt af met Shantykoor

EERBEEK - Stichting Muziek en Theater (MET) is sinds het jaar 2000 eigenaar van de muziekkoepel in Eerbeek. Een groep vrijwilligers onderhoudt de koepel en organiseert muzikale programma's. Op zondag 5 mei om 14.00u wordt het spits afgebeten door shantykoor De IJsselboei.

Dit Brummense koor bestaat inmiddels 13 jaar en de 62 zangers worden gedirigeerd door Bart Willemsen. Anders dan de meeste shantykoren zingen er ook dames mee. PR-man Theo Simmelink vertelt dat bij de oprichting een aantal echtparen aanwezig waren waarvan de vrouwen aangaven ook graag mee te willen zingen. Dat gaf wat discussie maar uiteindelijk kwam er overeenstemming. Wel met de voorwaarde dat het aantal vrouwen maximaal 20% van de zangers mag zijn. "Dat geeft ongeveer de verhouding van de bemanning op een schip weer vult hij gekscherend aan, een paar vrouwen die het dek schrobben en achter het aanrecht staan!"

Het koor heeft ruim 100 nummers op het repertoire staan en doet zelf de muzikale begeleiding.

Een harmonica, twee accordeons en twee gitaristen waarvan er één ook mondharmonica en fluit speelt. Van oorsprong werden de zeemansliederen gezongen om het zware werk op de schepen wat te verlichten en de samenzang bracht ook gezelligheid aan boord. En gezellig is het nog steeds!

Dat blijkt ook ieder jaar op het Pinksterfestival in Brummen waar De IJsselbloei tekent voor de organisatie van het shantykorenfestival.