Vier Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

BRUMMEN - Vanochtend heeft burgemeester Alex van Hedel aan vier inwoners van de Gemeente Brummen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Mevrouw A. van Ooijen-Van der Burg, mevrouw J. Harder-Put, de heer J.J.H. Kolk en de heer A. van Ooijen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen het bijbehorende lintje opgespeld door de burgemeester. De huldiging vond plaats op Kasteel Engelenburg in Brummen.

Mevrouw Adriana van Ooijen-Van der Burg uit Eerbeek

Deze dame heeft in haar 33 jaar vrijwilligerschap bij zorgcentrum 'De Beekwal' in Eerbeek veel taken op zich genomen. Zij is o.a. de initiatiefneemster van het winkeltje 'Toko', vertegenwoordigster van de activiteitencommissie, zaalvrijwilligster, begeleider bij uitstapjes en woont de kerkdiensten op zondag in de zaal bij. Crematies en begrafenissen van overleden bewoners worden door haar bezocht en ze assisteert bij de avond-broodmaaltijd. Bij bijzondere dagen/ avonden zoals Halloween en Koningsdag voorziet ze bewoners van een hapje en een drankje, zorgt mede voor de kerstversiering en is samen met bewoners aanwezig als toeschouwer van de Wandelvierdaagse. Als vrijwilliger voor de kerk bezocht ze jarenlang oudere eenzame gemeenteleden om hen een hart onder de riem te steken. Sinds 2007 is ze contactpersoon voor een gedeelte van de wijk waarbij ze mensen die dat op prijs stellen, regelmatig bezoekt bij speciale gebeurtenissen, verjaardagen, jubilea en ziekte. Ook Phildelphia Zorg kent haar als een zeer betrokken vrijwilliger. Mevrouw van Ooien-van den Burg wordt omschreven als opgewekt, hulpvaardig, geduldig, betrouwbaar met een groot plichts- en verantwoordelijkheidsgevoel, met voor ieder een hartelijk woord.

Mevrouw Janneke Harder-Put uit Eerbeek

Deze dame heeft zich al meer dan 25 jaar met ziel en zaligheid ingezet als vrijwilliger in diverse functies binnen de Eerbeekse gemeenschap: ze was voorzitter van de Ouderraad De Triangel en bestuurslid van de Oranjevereniging en voorzitter Koningsdag. Ze organiseerde de Sinterklaas-intocht en verblijf in Eerbeek voor de OVE en had, sinds 1975, 40 jaar lang diverse functies binnen de korfbalvereniging Eerbeek (K.V. Mélynas Domatrac) en was daarnaast, vanaf 2000, gedurende 5 jaar lid van de kantinecommissie Tennisvereniging Eerbeek (TCE). Tot op heden is mevrouw Harder Put nog steeds verbonden als vrijwilliger aan de Schuttersvereniging Eerbeek en als BABS bij de gemeente Brummen In al deze functies was en is mevrouw Harder-Put een drijvende kracht en verbinder. Ze wordt omschreven als een vrouw die zich ergens hard voor maakt en het voortouw neemt, mensen motiveert, bij elkaar houdt en haar vrijwilligersactiviteiten met volle overgave deed en doet. Binnen de organisatie van Koninginnedag (en later Koningsdag) zorgde zij ervoor, dat er met alle vrijwilligers werd ontbeten en gezamenlijk een proost werd uitgebracht met een Oranjebittertje. En aan het einde van de Koninginne-/ Koningsdag, zat deze decorandus nog een redactioneel stukje te schrijven voor alle kranten. Zij bracht de mensen bij elkaar en motiveerde ze. Ze wordt erg gemist binnen de Oranjevereniging, al geeft ze ook nu nog steeds tips en adviezen en reikt ze de helpende hand als dat nodig is. Janneke Harder-Put heeft, altijd geheel belangeloos, veel gedaan voor de Eerbeekse gemeenschap. Deze Koninklijke onderscheiding heeft ze dan ook terecht verdiend!

Jacobus Johannes Hendrikus Kolk uit Hall

Deze heer heeft zich al ruim 30 jaar op allerlei manieren ingezet om anderen te helpen. In de jaren zeventig was hij actief bij het ouderenvervoer van de R.K. Kerk in Muiderberg en begon hij als secretaris bij vogelvereniging 'De Kwartel' in Muiden waar hij voor de jaarlijkse tentoonstelling wel 20 tot 30 uur per week in de weer was met de voorbereidingen. Door zijn inzet verliepen de tentoonstellingen probleemloos. Van 1992 tot 2007 was de heer Kolk voorzitter/bestuurslid van het CDA-afdeling Muiden-Muiderberg en sinds 2012 is hij bestuurslid van het CDA Brummen-Eerbeek. Ook zette hij zich in voor het welzijn van een groep Wit-Russische kinderen uit Zhlobin, nam daarvoor tweemaal voor een aantal maanden 2 kinderen in zijn gezin op. Hij bezocht ze ook in Zhlobin. De Bisschop van Haarlem benoemde hem in 2005 als bestuurslid van de Parochiële Charitatieve Instelling (PCI) die mensen die het moeilijk hebben ondersteunt met een financiële bijdrage. In een gecombineerde functie van voorzitter en secretaris was hij hierin erg actief, kundig, integer en alert. Door zijn verhuizing naar Hall heeft hij in 2011 afscheid moeten nemen, waarna hij, als vrijwilliger bij Natuurmonumenten op locatie Voorstonden & de Modderkolk, elke maandag present is om te helpen deze locaties fraai te houden.

Met veel enthousiasme en kundigheid zet hij zich sinds 2015 in als penningmeester voor Brummen Energie. Zijn brede kennis en achtergrond, levenservaring en grote maatschappelijke betrokkenheid als inwoner van de gemeente Brummen maken hem tot een zeer gewaardeerd bestuurslid.

Albert van Ooijen uit Eerbeek

Deze heer maakt zich al gedurende een zeer lange periode verdienstelijk voor de Protestantse kerk, hetgeen als bijzonder waardevol beleefd. Vooral door zijn aanwezigheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Met name zijn inzet voor de Protestantse Gemeente te Eerbeek, (voorheen Nederlands Hervormde Gemeente Eerbeek), mag indrukkend genoemd worden. Van Ooijen begon hiermee in 1972 en is nog steeds actief. Naast de diverse activiteiten, waaronder het organiseren van een tweejaarlijkse bazaar en de jaarlijkse kerkenmarkt, is hij lid van de Diaconie en ambtsdrager van de Nederlands Hervormde Gemeente in Eerbeek. Tussen 1994 en 2005 vervulde hij hier de functie van penningmeester. Sinds 2006 is hij kerkelijk administrateur van twee kerken die gefuseerd zijn tot de Protestantse Gemeente en voor de Protestantse Kerk Nederland is hij lokaal beheerder van het geautomatiseerde landelijk registratiesysteem. Ook verzorgt de heer van Ooijen de indeling van de 70 wijken ten behoeve van de jaarlijkse actie kerkbalans. Bij Stichting Philadelphia Zorg is deze decorandus betrokken bij veel activiteiten zoals het brengen van cliënten naar clubjes, activiteiten en vakantiebestemmingen, verjaardagen, spelletjes doen met cliënten zoals mens erger je niet en dammen. Ook regelt hij de kerkelijke activiteiten. Albert van Ooien is zeer betrokken bij het wel en wee van de cliënten. Zowel in goede als in slechte tijden.