Brummen beweegt, dagelijks sporten voor 55+

BRUMMEN - Negen uur in de ochtend. In de kantine van Sportclub Brummen staan koffie en thee op tafel. Een relatief klein gezelschap van zes personen drinkt en keuvelt. Maar na tien minuten staat Marinus van Tent Beking op. "We vertrekken dames en heren"

Marinus is secretaris van de Sportclub Brummen, maar ook de man achter 'Brummen Beweegt'. Een initiatief dat in september vorig jaar is gestart met als doel ouderen tegen een gering tarief de mogelijkheid te bieden om te bewegen. En dat elke werkdag. Op maandag wordt walking football gespeeld (voetballen, maar dan op wandeltempo), op dinsdag, woensdag en vrijdag is er een bewegingscircuit en op donderdag wordt gewandeld. Dat laatste onderdeel neemt Marinus voor zijn rekening. "Vandaag doen we Leuvenheim", zegt hij. Een ommetje van een kilometer of zes. In een rustig wandeltempo.

Brummen Beweegt heeft als doelgroep 55-plussers, zegt Marinus als we langs Groot Engelenburg lopen. "Het programma is elke dag hetzelfde. Om 09 uur een kopje koffie, dan een sportieve activiteit die ongeveer drie kwartier duurt. Dan ruimen we de eventueel gebruikte attributen op en praten met koffie en thee nog even na. We streven erna om rond 10.30 af te ronden. Dan heb je nog de hele dag voor je, maar toch al sportief én sociaal bezig geweest.''

Het lidmaatschap van Brummen Beweegt kost 7,50 euro en wordt eventueel via het minimabeleid vergoed. Daarvoor kan vijf keer per week gesport worden. Marinus: "Maar we willen het elke dag aanbieden. Overigens zouden we best nog wat meer deelnemers kunnen hebben."

We lopen achterlangs Huis De Bosch in Leuvenheim. Marinus heeft er schik in om het een en ander te vertellen over bijzonderheden die tijdens het wandelen worden gepasseerd. Zo leren we dat het landhuis dateert uit het begin van de 17de eeuw, het een Rijksmonument is en hoe het in de 19de eeuw aanzienlijk is vergroot. Marinus: "Ik vertel over hooguit twee of drie dingen iets. Het is wandelen, geen toeristisch uitje.

De wandeling gaat overigens altijd door. Een buitje schrikt niet af. "In de afgelopen acht maanden heb ik één keer besloten de wandeling niet te doen. Toen hoosde het en er zou nog veel meer regen komen." We stoppen opnieuw even. Bij de vroegere havezate De Rees, nu retraitecentrum. Marinus verhaalt de geschiedenis van het pand. Dan gaat het terug naar het sportcomplex. Een wat langere wandeling vandaag. Dus staat de klok op 11 uur als de koffie wordt geschonken. Info: Marinus van Tent Beking 0610556883 of Maaike Jeronimus 0648478478 of via secretaris@sportclubbrummen.nl