Afbeelding

Verbod op paasvuren vanwege de droogte

BRUMMEN - Geen Paasvuren in Brummen dit weekeinde. De aanhoudende droogte zorgt volgens de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland voor een dusdanig hoog risico op natuurbranden, dat het ontsteken van paasvuren onverantwoord is.

Er zijn voor de komende periode drie stookontheffingen in de gemeente Brummen verleend. Niet duidelijk is of het in alle drie de gevallen om Paasvuren gaat. In één geval in ieder geval wel: in Hall vroeg 'Hall Leeft' een vergunning aan voor het ontsteken van een fikse stapel snoeihout op een perceel achter garagebedrijf Harrie van der Weide. Afgelopen zaterdag brachten veel dorpsbewoners snoeiafval bijeen. Gewoon met de fiets, een bakje achter de auto of zelfs op een fikse aanhanger achter een trekker. Het vuur zou op eerste paasdag worden ontstoken. Het is nog onduidelijk wat er met het hout gaat gebeuren.

In de andere twee gevallen was er geen specifieke vergunning voor een paasvuur aangevraagd, maar gold de stookvergunning wel voor een periode waarin de paasdagen vielen. Het college heeft op basis van de voorwaarden in de stookontheffing de drie aanvragers geïnformeerd.

Volgens de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is het voor haar organisatie niet mogelijk paasvuren te beveiligen, door bijvoorbeeld het inzetten van brandblusapparatuur. De VNOG stelt dat geen brandweervoertuigen worden ingezet bij evenementen, en dus ook niet bij paasvuren. Als er vanuit veiligheidsoogpunt al een brandweervoertuig bij een evenement noodzakelijk is, moet de organisator daar zelf voor zorgen. De voertuigen van de brandweer moeten beschikbaar blijven voor mogelijk andere incidenten (de reguliere brandweerzorg).

Overigens staat het houden van dergelijke feestvuren ter discussie. In Nederland worden jaarlijks honderden vreugdevuren ontstoken bij verschillende evenementen. De bekendste zijn de paasvuren en de (ernstig uit de hand gelopen) nieuwjaarsvuren op het strand bij Scheveningen en Duindorp. Daarnaast worden vreugdevuren ontstoken tijdens Sint Maarten, Meierbliss, Luilak en vinden er kerstboomverbrandingen plaats. Daardoor ontstaat van fijnstof, soms smog en komen PAK's (een teerachtige stof als gevolg van onvolledige verbranding) vrij. De Emissieregistratie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is vorig jaar gestart met het meten van de uitstoot als gevolg van de vreugdevuren. De Emissieregistratie berekende tot voor kort de uitstoot van vreugdevuren niet. Dit komt onder andere doordat de organisatie ervan uitging dat het aandeel van de vreugdevuren in Nederlandse luchtverontreiniging verwaarloosbaar was. Door het schoner worden van de industrie en het verkeer worden bronnen die eerder klein waren nu relatief steeds belangrijker. Woensdag de Emissieregistratie bekend voor het eerst berekend te hebben hoe groot de uitstoot van vervuilende stoffen van de vreugdevuren is. Het gaat daarbij om maar liefst zes procent van de jaarlijkse uitstoot in Nederland.