Afbeelding
Foto:

'Huisvuilwinst' blijft toch van de burger!

BRUMMEN - Het college van Burgemeester en wethouders van Brummen zal niet voorstellen om de dividenduitkeringen van Circulus-Berkel over te hevelen naar de algemene middelen. Navraag bij Circulus heeft het college geleerd dat de dividenduitkering niet los gezien kan worden van de dienstverlening rondom afval. Dat geld mag dus alleen maar worden besteed aan het ophalen van afval.

130 bezuinigingsmogelijkheden

In het plan "Financieel gezond Brummen" heeft het college ruim 130 mogelijkheden aangegeven om te bezuinigen. Een van die mogelijkheden betrof het niet meer verrekenen van de dividenduitkeringen met de afvalstoffenheffing. Dat betreft een bezuiniging van eenmalig 225.000 euro en vervolgens jaarlijks circa 28.000 euro.

Uitspraak van het Hof

In deze krant van 22 maart berichtten wij over een uitspraak van het Hof Den Bosch waarin staat dat uitgekeerd dividend dat is ontstaan uit winsten in het kader van de afvalstoffenheffing moet worden verrekend met de afvalstoffenheffing. Na vragen van de fractie Democratisch Brummen heeft het college onderzocht in hoeverre de dividenduitkering van Circulus-Berkel betrekking heeft op de afvalinzameling.

Dividenduitkering niet losstaand

Alleen als dividend ontstaat uit winst uit andere bedrijfsactiviteiten dan de gemeentelijke afvalinzameling, dan hoeft die dividenduitkering niet in mindering te worden gebracht op de afvalstoffenheffing. Circulus-Berkel heeft het college desgevraagd laten weten dat de dividenduitkering niet los gezien kan worden van de dienstverlening rondom afval. "Dit standpunt is voor ons aanleiding om deze mogelijkheid niet verder uit te werken in de burap (bestuursrapportage, red) en perspectiefnota," aldus het college. Daarmee lijkt, tenzij de raad straks anders beslist, deze bezuiniging van de baan.