Leerlingen C. van Leeuwenschool met Burgemeester Van Hedel bij het Polar Bear monument
Leerlingen C. van Leeuwenschool met Burgemeester Van Hedel bij het Polar Bear monument Foto:

Jeugd herdenkt Polar Bear Division

EERBEEK/ LOENEN - Eerbeek en Loenen zijn op 16 april 1945 bevrijd door het C-squadron van het Reconnaissance Regiment van de Engelse 49th West Riding "Polar Bear" Infantry Division. Deze divisie was op dat moment een onderdeel van het Eerste Canadese Leger. Ter herinnering aan deze bevrijding is op de grens van Eerbeek en Loenen het Polar Bear Monument geplaatst.

Om de herinnering aan de oorlog ook bij de jeugd levend te houden, heeft de C. van Leeuwenschool uit Eerbeek het Polar Bear monument geadopteerd. Ieder jaar wordt er rond de datum van de bevrijding een herdenkingsbijeenkomst door de school georganiseerd. De leerlingen van groep 8 hebben de eer om deze herdenking mede te organiseren. Op donderdagmiddag 11 april vond er een mooie en sfeervolle herdenking plaats. De burgemeester van de gemeente Brummen, Dhr. Alex van Hedel was hierbij aanwezig. De leerlingen lazen gedichten voor, de Engelse en Nederlandse vlag werd gehesen en er werden bloemen gelegd. Aan het einde van de herdenking heeft groep 8 de taak overgedragen aan de leerlingen van groep 7.

Voorafgaand aan deze herdenking hebben de leerlingen al veel over de tweede wereldoorlog geleerd. De vertegenwoordigers van de commissies bevrijdingsmonumenten in Loenen en Eerbeek zijn op school geweest om de in klas te vertellen over het ontstaan van de divisie van de Polar Bears, het nieuwe monument van de V1- inslag in Eerbeek en over de bevrijding van Eerbeek en Loenen.