Bonte Bentheimer in de lentezon.
Bonte Bentheimer in de lentezon.

Filmset boerderijfilm Animalia

SPANKEREN - "Veel mensen zien een hond als hun beste vriend, maar het varken als een ding. Hoe kan het dat Max hier warm en veilig aan mijn voeten ligt, terwijl die andere dieren verschrikkingen moeten doorstaan." Met die gedachte groeide bij filmmaker Mark Smeets het plan een film te maken, waarin hoe we horen om te gaan met dieren centraal staat.

Het is net niet meer Leuvenheim, boerderij De Bonte Bentheimer, waar Ron en Majola een biologische zorgboerderij met boerderijwinkel runnen. Op het erf lopen de katten en honden vrij rond. Een van de hoofdpersonen Max, een terriƫr op leeftijd, is de absolute held op het erf. Verderop staat de oude varkensstal. De tussenmuren zijn eruit gebroken zodat de Bonte Bentheimers, een oud huisdier-ras, als familie bij elkaar mag leven.

Alleen de kolossale beer (mannelijk varken) heeft een eigen ruimte om het de dames niet te zwaar te maken. De varkens kunnen buitenspelen en lekker modderen. Toch gloort er ook voor deze varkens geen verzorghuis aan het levenseinde, maar de slager.

De filmer wil de kijker deelgenoot maken van zijn zoektocht en twijfels. "Dit doen we door ze mee te nemen naar de wereld van de boerderij; waar onze verschillende moralen rondom het dier aan het oppervlak liggen. De genuanceerde manier van vertellen is waar Animalia zich onderscheidt, geen waardeoordeel, maar een nieuw perspectief." Over twee weken starten de opnames.