Dode en verkommerde dieren in Leuvenheim

LEUVENHEIM - Bij een controle door de Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in een boerderij aan de Spankerenseweg in Leuvenheim zijn diverse dode en verkommerende dieren aangetroffen. Vier paarden, vier geiten, een kalf en divers pluimvee waren al overleden. Overige dieren hadden dringend behoefte aan verzorging.

Het was niet voor het eerst dat deze locatie de landelijke pers haalde. Rond de MKZ crisis van 2001 werd het bedrijf al eens gecontroleerd omdat er 'verboden stro' uit Frankrijk was ingekocht. Bij dat onderzoek trof men berber-apen aan, die als proefdier waren gebruikt. Een paar jaar later liepen er honderden zieltogende plofkippen op het erf, waarbij de AID en gemeente zich genoodzaakt zagen de dieren te laten vangen en af te voeren.

De actie van politie en NVWA op 1 april was alles behalve een grap. De aangetroffen dode dieren zorgden ervoor dat nieuwssites en social-media zoals Facebook na bekendmaking door politie, ontploften. Veel landelijke media berichtte erover.

Rond de boerderij was het een behoorlijke drukte. Veel automobilisten en fietsers reden even langs. De verzamelde pers schoot er een stukje film en een paar foto's. De politie en gemeente plaatsten linten en hekken om al te opdringerig bezoek van het erf te houden. De bewoner scharrelde verstopt in een capuchon van zijn jas op het erf tussen wat loslopende kippen rond. Bij de weg liep hij zich niet zien. Een buurtbewoner die op de fiets op de commotie af was gekomen meldde: "Het is niet voor het eerst dat gedoe hier, het is een rommeltje, maar verder is het een prima kerel. En nee ik hoef niet met mijn naam in de krant"

Op de vraag hoe nu verder reageert de woordvoerder van politie Oost Nederland Ruud Visser: "Onderzoek wordt in eerste aanleg uitgevoerd door de NVWA. Ook de gemeente Brummen pakt de zaak op, wij doen daar verder geen woordvoering over."

De gemeente laat weten dat er diverse overtredingen van het bestemmingsplan zijn geconstateerd. Woordvoerder Van Dijk hierover: "Sinds 2013 is betrokkene met zijn bedrijf actief op dit perceel. Gelet op de wijze van bedrijfsvoering is hij al geruime tijd bij de gemeente in beeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de handel en opslag van goederen en materialen. Wij hebben vanuit onze rol als toezichthouder/ handhaver van het bestemmingsplan toezicht gehouden en afspraken gemaakt." De gemeente gaat de bewoner een redelijke tijd geven het niet toegestane te beƫindigen. Gaat het dan weer mis dan gaat de gemeente dwangsommen heffen.