Jan Veldkamp achter zijn tekentafel. Foto: Marion Verhaaf
Jan Veldkamp achter zijn tekentafel. Foto: Marion Verhaaf

Jan Veldkamp tekent Krom!

BRUMMEN - Het is de vaste lezers van ons medium vast niet ontgaan. In onze vorige editie hadden we een nieuw item: een wekelijkse cartoon. Tijd om onze cartoonist "Krom! Cartjan" aan u voor te stellen.

Zijn naam is Jan Veldkamp, voor velen al wel een bekende in zijn woonplaats. Voor hen die hem niet kennen, stellen wij hem aan u voor.

Jan Veldkamp is woonachtig in Brummen en sommigen kennen hem van de vroegere Brummense band Blackbury Accident. Hij heeft eerder een eigen reclamebureau gehad, waarbij hij veelvuldig zelf logo's tekende. Portretten tekenen lag hem altijd al goed. Daarbij is ook zijn gezin uiteraard in zwartwit of kleur op het papier vastgelegd. Tegenwoordig is alles digitaal, maar Veldkamp tekent nog steeds voornamelijk met de hand en zijn tekenpennen.

Door een knieoperatie en de daaropvolgende revalidatie, moet hij voorlopig even rustig aandoen maar het tekenen heeft hij wel weer opgepakt. "Ik wilde vroeger een strip in westernstijl maken, maar buiten wat proeftekeningen is dat er nooit echt van gekomen.

Mijn tekenstijl blijft in ontwikkeling en verandert steeds," zegt Veldkamp. Zijn tekeningen, die als wekelijkse cartoon in het Brummens & Eerbeeks Weekblad zullen verschijnen, hebben vooral een satirisch karakter waar wordt ingegaan op hetgeen er speelt in onze leefomgeving. Veldkamp bedenkt zelf waarover de cartoons gaan. Ze zijn veelzijdig, actueel en soms ook politiek getint.