Moet 'huisvuilwinst' terug naar de burger?

BRUMMEN - De Brummense burger betaalt voor het ophalen en verwerken van het huisvuil een bedrag aan de gemeente via de afvalstoffenheffing. Deze mag echter niet meer dan kostendekkend zijn. Moet de gemeente het geld wat zij hieraan overhoudt, de zogenaamde 'huisvuilwinst', teruggeven aan de burger of mag zij dit 'in eigen zak steken' en in de pot van de algemene middelen laten vloeien?

De gemeente vindt dat het in het kader van de bezuinigen mag, maar volgens een uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch moet winst, gemaakt met het ophalen van huisvuil, terug naar de burger.

Circulus-Berkel

In Brummen wordt bij de 9033 huishoudens het afval opgehaald door Circulus-Berkel. Dat bedrijf is geheel in handen van de samenwerkende gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen. Op 1 januari 2019 is ook Voorst toegetreden.

Winst

Circulus-Berkel haalt niet alleen huisvuil op, maar verwerkt onder andere ook bedrijfsafval, veegt straten en maakt rioolputten schoon. Het bedrijf maakt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen euro winst en, als de financiƫle situatie het toestaat, wordt die winst als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Brummen is voor 4% eigenaar en begroot jaarlijks een winstuitkering van ongeveer 28.000 euro. Tot nu toe werd dat geld gestort in de bestemmingsreserve afvalstoffenheffing.

Overhevelen

Vanaf 2012 tot en met 2018 is er zo'n 225.000 euro in dit spaarpotje beland. In het pakket bezuinigingen dat het College heeft aangeboden aan de gemeenteraad staat ook het voornemen deze 225.000 euro en vervolgens jaarlijks de dividenduitkering, circa 28.000 euro, van Circulus-Berkel over te hevelen naar de algemene middelen.

Kostendekkend

Het ophalen van huisvuil is een wettelijke taak die is opgelegd aan de gemeenten die dat moeten dat werk kostendekkend moeten uitvoeren. Vandaar het reservepotje om mee- en tegenvallers op te vangen, waardoor de jaarlijkse heffing geen grote uitschieters kent.

Vergelijkbaar

De gemeente Brummen is van mening dat die dividenduitkering vergelijkbaar is met de dividenduitkeringen van andere deelnemingen, zoals de Bank Nederlandse gemeenten.

Verdedigbaar

"Het is verdedigbaar," zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten., "dat een gemeente een normaal dividend ziet als

een vergoeding voor de beschikbaar gestelde middelen, net zoals een externe derde aandeelhouder dat ziet. De gemeente had namelijk ook het geld op de spaarrekening kunnen zetten of anderszins rendement kunnen maken.

Arrest

"Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch denkt daar anders over. In 2015 stelt het in een arrest in een zaak tussen een burger en de gemeente Bergen op Zoom, dat tot de baten van de door de Gemeente in het kader van de afvalstoffenheffing verrichte diensten, behoren de dividenduitkeringen van het bedrijf dat het afval ophaalt en waarvan de gemeente aandeelhouder is. Maar het Hof beperkt dat voor zover die dividenduitkeringen zijn toe te rekenen aan winsten die het bedrijf heeft behaald bij het (in opdracht van de Gemeente) verrichten van die diensten.