Grote herdenking vrijheid, maar geen extra geld

Brummen/Eerbeek – Bevrijdingsdag op 5 mei 2020 moet in Brummen op bijzondere wijze worden gevierd. Dat vindt de gemeente Brummen. In dat jaar wordt de nationale feestdag namelijk voor de 75ste keer gehouden. Geld om de viering extra luister bij te zetten is er echter niet.

De Provincie Gelderland heeft een potje beschikbaar gesteld voor bijzonder activiteiten tijdens de jubileumviering. Ook Brummen kan daar een beroep op doen. Maar dan is een van de verplichtingen dat ook de gemeente zelf ook bijdraagt. Om precies te zijn één euro per inwoner, wat Brummen betreft gaat het dan om 21.000 euro. Dat geld heeft Brummen niet op de plank liggen. De gemeente wil in 2019 juist zes ton bezuinigen. Voor de drie jaar daarna telkens 9,5 ton. Burgemeester Alex van Hedel daarover gisteren: "De raad kan natuurlijk anders beslissen, maar op dit moment maken we er geen geld voor vrij. Overigens is het niet zo dat de provincie automatisch gaat meebetalen als wij zouden investeren. De activiteit moet ook eerst goed worden gekeurd.'' De extra feestelijkheden moeten dus vanuit de Brummense samenleving komen. Volgens Van Hedel hebben de 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek al aangegeven dat zij in 2020 extra activiteiten willen organiseren rondom de herdenking. Zo ontstond bij deze comités het idee voor een herdenkings- en bevrijdingsmaand van 5 april tot 5 mei 2020. En er zijn meer organisaties die plannen hebben om 75 jaar vrijheid te vieren.

Van Hedel: ´Wat wij als gemeente willen doen is die initiatieven bundelen en faciliteren. Zodat iedereen van elkaar weet waar ze mee bezig zijn. En we zodoende tot een goede spreiding van activiteiten kunnen komen. Dan krijgt straks elk initiatief de aandacht die het verdient. Met als resultaat een respectvolle en feestelijke herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020.De gemeente heeft een speciale pagina op de site geopend waar initiatieven gemeld kunnen worden: www.brummen.nl/75jaarvrijheid. Van Hedel: "Meld de plannen voor herdenkingsactiviteiten liefst voor 1 juni aanstaande. Wij geven dan nog voor deze zomer een voorlopig overzicht van de initiatieven die er zijn. Zo hebben initiatiefnemers voldoende tijd om activiteiten op elkaar af te stemmen of de krachten te bundelen."

Veteranendag

Van Hedel zei verder dat op zaterdag 25 mei 2019 de lokale Veteranendag in de gemeente Brummen voor de vierde keer wordt gehouden. Alle circa 100 (oud-)militairen uit de gemeente Brummen, die geregistreerd staan als veteraan, ontvangen binnen enkele weken een uitnodiging voor de lokale Veteranendag.