Vissen redden in park 't Goor afgelopen zomer.
Vissen redden in park 't Goor afgelopen zomer.

Is de schade van de droogte voorbij?

BRUMMEN - Het heeft geregend, maar is daarmee alles weer op orde? Het gebrek aan water en daarmee het dalen van het grondwaterniveau heeft enorm veel schade toegebracht aan natuur en landbouw. Nu er weer water zichtbaar is in de sloten, poelen en rivier lijkt alles weer in orde. Echter, niet zichtbaar is of alle leven onder water zich heeft hersteld.

We herinneren ons de diverse acties om de schade te beperken en creperende vissen te redden. Park 't Goor werd ontdaan van de in de modder spartelende karpers. Waterschap Vallei en Veluwe deed reddingspogingen om zeldzame vissen uit droogvallende beken naar kansrijkere niet droogvallende plaatsen over te zetten. We berichtten ook in deze krant over dode zwanenmosselen in de gracht van Voorstonden. Is alles nu weer bij het oude? We vroegen dit onder andere aan Gert Jan Blankena, ecoloog en vrijwilliger bij het waterschap. Over het terugkeren van de vissoorten Elrits, Beekprik en Rivierdonderpad naar de drooggevallen plekken als de Verloren Beek en de Hierdense Beek kan hij nog niets zeggen.

Over park 't Goor valt nog het volgende te zeggen. Jesse Noordzij van de Gemeente Brummen, beheerder van het park, is eerst nog bezig met te onderzoeken of de situatie aldaar kan worden verbeterd. Er zal een sliblaag moeten worden verwijderd, hoe en waarnaartoe is nog onduidelijk. Er moet een dieper gedeelte worden gecreëerd en dan wordt er weer een gemêleerder vispopulatie in uitgezet. Al met al, we zijn er nog lang niet.