Koppeltje patrijzen. Foto: Lars Soerink
Koppeltje patrijzen. Foto: Lars Soerink

Patrijzenproject Cortenoever van start

CORTENOEVER - Afgelopen maandag was er een bijeenkomst midden in het kansrijke patrijzenleefgebied op Cortenoever, bij Reuvensweerd. Daar komen nog patrijzen voor en Landschapsnetwerk Brummen heeft zich als trekker opgeworpen om doelen te bereiken en groepen te verbinden.

Een van de uitkomsten van het 'landschapsgesprek' vorig jaar november was biodiversiteit te koppelen aan een doelsoort. In de regio is al eerder een dergelijk project, met de patrijs als soort, gestart en met goed resultaat. De presentatie van maandagavond werd gegeven door de organisatoren van ' Samen voor de Patrijs' uit Aalten. Hun resultaat, van 22 nestgevallen naar 76, spreekt boekdelen. Er werden de afgelopen jaren veel akkerranden, met subsidie, ingezaaid met kruidenrijke mengsels en granen. Ook allerlei andere diersoorten hebben hiervan geprofiteerd.

De bedoeling is om ook op Cortenoever een dergelijk project op te starten samen met Landeigenaren, Gemeente, Vogelwerkgroepen, e.d.. Aangezien de patrijs er nog voorkomt, echter in zeer klein aantal, zijn er kansen. Een aantal personen heeft zich opgegeven om op korte termijn iets te gaan ondernemen. Het landgoed ' Reuvensweerd' met 20 hectare eigen grond, doet al gevarieerde ingrepen en ligt in het doelgebied.

Landschapsnetwerk Brummen heeft nog meer biodiversiteitsprojecten in de startblokken, waarover later meer.