Gezondheidscentrum steeds completer

BRUMMEN - Door samen onder één dak te gaan is samenwerking beter vorm te geven. Marijke den Braven, een van de huisartsen die in de vroegere Andreaskerk gaat werken, ziet veel kansen de zorg beter te maken door te gaan 'samenwonen' met andere zorgverleners.

"De meerwaarde voor de patiënt zit vooral in de verbetering in zorg door de korte lijnen." zegt Den Braven. Dichtbij de dokter zit de thuiszorg van Verian, zit FysioBrummen, zit de prikpost van het ziekenhuis én diverse andere hulpverleners. Ook neemt de praktijk van Den Braven en Kerkhoven deel aan de palliatieve thuiszorg groep Patz. Den Braven zegt hierover "Alles wat in het Hospice wordt gedaan kan ook in de thuissituatie. Voorwaarde is wel dat er voldoende ondersteuning is, en er voldoende verpleegkundigen zijn."

Geen buurtkliniek

De huisartsen zijn niet van plan een buurtkliniek te starten. In Brummen is er al een aantal 'eerstelijns bedden' beschikbaar. Dat zijn bedden in Tolzicht en Domus Magnus voor patiënten die te goed voor het ziekenhuis, maar te slecht voor thuis zijn. De huisarts kan een patiënt daar direct naar doorverwijzen.

Prikpost

De praktijk in de kerk zal ook ruimte bieden aan de prikpost van Gelre Ziekenhuizen. Op termijn is het ook denkbaar dat er spreekuren van diverse specialisten kunnen worden gehuisvest zoals de huidartsen en de oogdokters. "De samenwerking met het ziekenhuis in Zutphen is meer dan goed." is het oordeel van Den Braven.

Steeds meer op het bordje

De huisarts merkt wel dat er steeds meer op hun bordje komt te liggen. Jeugdzorg, ouderenzorg, maar ook psychische zorg is voor een deel verschoven naar de huisarts. "De bulk werk wordt steeds groter, maar het wordt wel hanteerbaarder als je samenwerkt. Dan wordt het werken ook leuker. En een gelukkige zorgverlener levert betere zorg." aldus Den Braven. Ze geeft aan dat de praktijk vooral werkt volgens het begrip positieve gezondheid. Daarbij wordt gewerkt vanuit het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. De samenwerking is al goed opgetuigd, en dat komt de patiënt ten goede.
De nieuwe praktijk in de kerk wordt op 30 april opgeleverd, waarna de gebruikers gaan inrichten. In juni zal de officiële opening zijn.