Eerste boekenmarkt Brummens Mannenkoor

BRUMMEN – Onlangs kondigden de leden van het koor aan, dat de wekelijkse kraam op de markt in Brummen, niet langer kon blijven bestaan. Daarvoor in de plaats zullen er drie boekenmarkten worden georganiseerd. De eerste vindt plaats op zaterdag 6 april met speciale muzikale omlijsting door Draaiorgel Grote Dorus.

Het Brummens Mannenkoor heeft jarenlang met een eigen boekenkraam op de weekmarkt gestaan in Brummen. Op deze manier zorgden zij voor een aanvulling van de kas door de verkoop van boeken, cd's en dvd's. Door de hoge leeftijd van de heren die de kraam bemanden, werd het steeds moeilijker om deze taak te volbrengen.

Daarom heeft men ervoor gekozen per jaar drie grotere boekenmarkten te organiseren met iets extra's. Voor deze eerste keer heeft Joop Mulderij enorm zijn best gedaan om een speciaal draaiorgel naar Brummen te krijgen. "Ik heb letterlijk de blaren op mijn tong moeten praten, om het orgel hierheen te halen. Normaal gesproken gaat de groep uit Wolvega die hem beheerd namelijk niet verder dan Zwolle!" vertelt ons Joop Mulderij.

Het Brummens Mannenkoor is erg blij en trots op het feit dat het draaiorgel "Grote Dorus" voor de muzikale omlijsting zal gaan zorgen.

Dit draaiorgel werd in 1914 gebouwd in de fabriek van Th. Mortier in Antwerpen. Na wat omzwervingen door Nederland kwam het in 1958 in het bezit van Kolenhandelaar P. Carpay in Leeuwarden, die destijds meerdere orgels in zijn bezit had. Het orgel had in die tijd nog een hoogte van vier meter en een lengte van zeker acht meter. Om het handzamer te maken op straat is het verkleind. In oktober 1968 werd het aangekocht door een groep orgelvrienden uit Wolvega. In 1970 werd een vereniging opgericht ter exploitatie ervan en dat werd een groot succes. Inmiddels heeft de vereniging 5600 personen, scholen en bedrijven als lid en zij betalen jaarlijks contributie. Daardoor is het orgel eigendom en kan het optimaal onderhouden worden. Een twintigtal vrijwilligers gaan elke dag om toerbeurt, met het orgel de straat op om contributie te ontvangen bij het maken van muziek.

In samenwerking met de Marktcommissie wordt de zaterdagmarkt uitgebreid voor de Boekenmarkt van het koor. De openingstijden zijn van 10.00-16.00 uur. Op de zaterdagen 13 juli en 21 september zijn de volgende twee boekenmarkten van het Brummens Mannenkoor. Op deze dagen kunt u overigens ook boeken inbrengen.