Roek veilig bij gebrek aan verjaagontheffing

BRUMMEN - Ze zijn de vogels zat. De bewoners van de Arnhemsestraat/hoek Blake in Brummen. Vorig jaar bouwden roeken nesten in de bomen in hun straten. Dit jaar zijn er nieuwe bijgekomen. Zo'n 22 nesten zijn er nu. De gevleugelde bewoners ervan geven zoveel overlast, dat het woongenot wordt verstoord. De buurt wil nu dat de gemeente ze wegjaagt. Maar dat mag dus niet. De ontheffing die Brummen had om dat te doen is verlopen.

Meermaals klopten bewoners van de straten aan bij de gemeente. De beschermde kraaiachtigen, maken herrie, hebben een gezonde spijsvertering en pikken -in ieder geval bij woningen aan de Arnhemsestraat/hoek Blake- op de ramen en sponningen van de woningen. Het gebeurt vaak dat deze vogels de bewoonde wereld opzoeken. Daar hebben ze minder last van gevaarlijke predatoren als buizerds, die zich onder meer tegoed doen aan hun eieren.

Geen gehoor

Maar klachten van de bewoners vonden bij de gemeente ogenschijnlijk geen gehoor. De kwestie is dat Brummen in de jaren 2005 – 2015 een roekenbeschermingsplan had. Bedoeld om kolonielocaties buiten de kernen te verbeteren of te beschermen. Daarbij hoorde ook een ontheffing om de vogels van ongewenste plekken -in de kernen- te verjagen. Na het verlopen van het beschermingsplan in 2015 besloot Brummen om geen tijd en geld te investeren in een actualisatie ervan. Er waren namelijk ook geen meldingen van overlast die om verplaatsing van roeken vroegen. Op zich niet verwonderlijk: in 1994 werden in Brummen 1070 broedparen geteld; in 2018 nog maar 66.

Instandhouding

De gemeente heeft de mogelijkheden om de overlast bij de Blake te verlagen overigens met de provincie Gelderland besproken. Maar dat biedt voorlopig weinig soelaas. Verplaatsing van de vogels mag alleen 'als er een gunstige staat van instandhouding kan worden gewaarborgd'. Het lijkt moeilijk om op dit moment aan die eis te voldoen. Voor een eventuele ontheffing moet een nieuw beschermingsplan in overleg met de provincie en met meerdere partijen worden opgesteld waarin duidelijke maatregelen staan die tot bescherming van de roek leiden. De gemeente onderzoekt of dit realiseerbaar en doelmatig is. Uit recent onderzoek is ook alweer gebleken dat de stand van de roeken in de gemeente sterk achteruit is gegaan.

Zelf verjagen

De bewoners hebben aangekondigd dan zelf de vogels te verjagen. Op andere, eerdere overlast-locaties werden daarvoor onder meer vuurwerk en scarecrow geluidsboxen gebruikt. Deze angstschreeuwen moeten de roeken verjagen.