Brummense Sleutelbloemmannen de boer op

REGIO - Dinsdag 12 maart stond een bezoek van de mannen van De Sleutelbloem uit Brummen, aan de nieuwe Boerderij van Weijers op het programma. Je staat er van te kijken wat er zoal geautomatiseerd kan worden op zo'n boerderij.

De 180 koeien worden gemolken door 4 melkrobots. Het gras en maiskuilvoer plus bierborstel wordt op drie laadpunten automatisch in een voerbak geladen. Koeien die meer dan 22 liter melk per dag geven, krijgen door de robot extra brokken.

Die computer merkt ook op of er iets met de betreffende koe aan de hand is en meldt dit direct aan Weijers op zijn IPhone. Een koe die net gekalfd heeft en veel melk geeft wordt vaker toegelaten door de melkrobot dan een koe die minder melk geeft.

Wat ook bijzonder is dat er een installatie achter in de stal aanwezig is, waar de vaste delen uit de mest gescheiden worden van rest. De vaste delen gaan door een wringer en zijn dan zo droog dat daar de ligboxen van de koeien weer mee gestrooid kunnen worden. Iedereen heeft het een fijne excursie gevonden.