Braakliggend terrein pal naast de papierfabriek Mayr-Melnhof
Braakliggend terrein pal naast de papierfabriek Mayr-Melnhof

2019 voor Eerbeek beloftevol jaar

EERBEEK - Vele jaren sluimerden plannen, werden wensen geuit, overleg gepleegd. Maar om de een of andere reden leek het maar niet te willen lukken met de aanpak van de lege plekken in Eerbeek. Dat gaat veranderen, zegt Pieter Bas Zwiers, programmamanager Eerbeek bij de gemeente Brummen: "Het jaar 2019 is voor Eerbeek beloftevol."

Het beeld dat in Eerbeek in ruimtelijk opzicht maar weinig van de grond leek te komen, klopte ook wel, zegt Zwiers. ''We zaten met de milieucontouren rondom de papierindustrie. Die industrie en het dorp zijn ruimtelijk zeer met elkaar verweven. Dat is een gegeven. Maar je wil wel dat het dorp zich kan ontwikkelen, terwijl je ook de industrie kansen wil bieden. Dan kost het vinden van een goede balans tussen werken, wonen en bijvoorbeeld recreƫren veel tijd. Dat proces zijn we door. In een in maart vastgesteld nieuw bestemmingsplan hebben we beschreven wat waar kan. Zeker, er liggen nog beroepschriften bij de Raad van State tegen onderdelen van het plan, maar we kunnen wel zaken in beweging zetten. En er gaan concrete zaken start in Eerbeek."

Zo begint bouwbedrijf Roosdom Tijhuis in Lombok-Zuid met de bouw van 190 woningen. Vermoedelijk gaat medio dit jaar de schop de grond. In globaal vier tot vijf jaar tijd moeten de woningen, waarvoor veel belangstelling bestaat, zijn gerealiseerd.

Zwiers: "Hetzelfde gaat gebeuren op de Eerbeekse Enk. Daar zijn oude woningen grenzend aan papierfabriek Mayr-Melnhof gesloopt. Veluwonen gaat aan de Volmolenweg, Poelkampstraat, Enkweg en de Kloosterstraat 28 huurhuizen en 24 koophuizen bouwen. De terreinen liggen nu braak. Deze locaties worden dit jaar nog niet bebouwd. Wel wordt dit jaar een belangrijke stap in de planvorming gezet."

Ook wat betreft de inrichting van de centrumlocaties als het Kerstenterrein, het stationsgebied en de Eerbeeksebeek komt er beweging. Zwiers: "We hebben in november in drie sessies in de Korenmolen met een groot aantal betrokkenen gesproken over de mogelijke invulling van die terreinen. Daar hebben we heel veel opgehaald. Dat alles wordt verwerkt in een masterplan waarin staat wat het meest wenselijk is, of er varianten mogelijk zijn en uiteraard of het haalbaar en betaalbaar is. Neem het Kerstenterrein. Je kunt bedenken dat het parkje moet worden, een parkeerterrein misschien. Dat zijn nogal verschillende prijskaartjes. We hopen rond de zomer het masterplan gereed te hebben. We kunnen daarna snel schakelen."

Hij wijst erop dat ook andere locaties, waar de gemeente feitelijk geen betrokkenheid heeft buiten het verlenen van vergunningen, mogelijk nog dit jaar in ontwikkeling komen. Het gaat dan om het voormalige bakkers/slagerspand aan de Illinckweg en de locatie naast voormalig garagebedrijf 't Centrum. Deze locatie gaat dit jaar zeker nog niet in ontwikkeling."

Zwiers: Wat betreft het Stationsgebied heb ik goede verwachtingen. We zijn daar in gesprek met aanwonenden en bedrijven en partijen als de VSM. Het gebied oogt nu rommelig. Maar je merkt bij alle partijen dat ze hun schouders onder de aanpak ervan willen zetten. Je ziet nu al dat kleine activiteiten ontplooid worden. Informatiepanelen bij het station, een barista- en ijscowagen in de zomer, een VV-loket, de VSM heeft er een wagon met logo van papierfabriek De Hoop neergezet, er is een kleine papierschepperij. Het zou mooi zijn als er iets van horeca bij zou komen. En wij als gemeente moeten het natuurlijk netjes inrichten."

Een nieuwe inrichting van het 6 hectare grote Burgersterrein laat evenwel nog op zich wachten. Zwiers: "We praten met provincie en de papierindustrie over de mogelijkheden voor een logistiek centrum op die plek. We verwachten daar dit jaar belangrijke stappen in te kunnen zetten. Maar concrete bouw kan nog wel een jaar of drie op zich laten wachten."