Boomplantdag door Groene Kerken en BrummenEnergie  bij  “De Enk”.
Boomplantdag door Groene Kerken en BrummenEnergie bij “De Enk”.

Het komen en gaan van de lindeboom

EERBEEK - Alhoewel het niets met elkaar te maken had, aldus de woordvoerder van de gemeente, werden er deze week 5 lindes verwijderd en werden er 6 lindes geplant. De verwijderde bomen aan de Primulastraat in Brummen moesten ruimte maken voor de overblijvende exemplaren en de nieuwe bomen staan nu aan de Kloosterstraat in Eerbeek in het kader van nationale boomplantdag.

Door: Norbert Lucassen

De verwijderde bomen in Brummen hingen over tuinen en de straat. Zij veroorzaakten overlast door bladluizen en dus honingdauw op auto's en tuinmeubilair. Dit deed de gemeente besluiten om om-en-om een boom weg te halen. De overblijvende bomen krijgen daardoor meer ruimte.

Tevens word er grondverbetering bij de overblijvers toegepast en gaat men de bladluizen te lijf met biologische bestrijding. In de bomen worden larven van lieveheersbeestjes losgelaten die luizen eten en de mieren worden middels een band onderaan de boom tegengehouden. Mieren beschermen de luizen om ze te kunnen melken, zij eten de honingdauw.

De woensdag door schoolkinderen geplaatste bomen zijn kleinbladige lindes, die smaller blijven. In de ruime berm staan ze gezond en geven hopelijk geen overlast.