Van bestemmingsplan naar schop in de grond

EERBEEK – "Nú moet de brug geslagen worden tussen de wensen en ideeën en de werktafels. Vanavond gaan we nog bezig met het ophalen van die wensen en ideeën." Met die woorden trapte Ed van Dam, voorzitter van wijkraad Eerbeek Zuid de bijeenkomst over het Centrumplan Eerbeek af.

Ruim 65 bezoekers vulden de zaal van Grand Café de Korenmolen in Eerbeek. De interesse was er niet voor het eerst. Drie eerdere sessies, zo vermeldde Van Dam, hadden al 175 inwoners over de drempel geholpen om hun wensen kenbaar te maken. Wensen over winkelen, wonen, verkeer en parkeren, openbare ruimte en groen, en de Eerbeekse beek.

Voorzitter van de Dorpsraad Eerbeek–Hall, Hannie Elfrink, was op voorhand tevreden. "Het traject dat we samen met gemeente en provincie doorlopen is een voorbeeld hoe participatie kan. Drie keer al hebben inwoners op deze manier hun ideeën kenbaar kunnen maken."

Heet hangijzer is en blijft de invulling van het Burgers terrein. Komt daar een logistiek centrum of wordt het een woonwijk. De meningen zijn daarover zeer verdeeld. Daarin zit ook gelijk de bottleneck want de strijd om die invulling bepaalt voor een belangrijk deel het tijdspad.

"Na de inventarisatiefase gaan we in april volgens planning de ontwerpfase in" zegt Arjan Schulp, programma manager van de gemeente Brummen. "Voor de zomer komen we dan met een door het college vast te stellen voorkeursvariant terug naar de bevolking. Daarna kan de gemeenteraad een besluit nemen over de hoofdlijnen van de inrichting van het centrum en over de beek." Wel zal de loop van dit traject afhankelijk zijn van de vraag of het college wil wachten op de uitspraak over de bezwaarschriften die zijn ingediend. Een van de indieners van een bezwaarschrift, Reinoud Keesmaat, kan zich niet anders voorstellen dan wachten op de Raad van State. "Ik acht de kans reëel dat er nog dingen moeten veranderen. Ook neem je als gemeente participatie niet serieus als je je eigen koers gewoon doorzet." Een bezoeker begreep die gedachte wel, maar vond wel dat het tijd werd knopen door te hakken. "Dat merkwaardige gebiedje rond het Burgers terrein, waar vrachtverkeer en fietsers zich in één verkeersstroom mengen, moet nu toch eens een veilige verkeersafwikkeling voor komen."

De politieke tafel met daaraan op dat moment VVD en Democratisch Brummen, hield zich afzijdig want de inwoners waren aan zet. Wel gaven ze aan met grote aandacht te luisteren naar de diverse meningen.