Brummen moet financieel gezond worden

Verhoging onroerend zaakbelasting

Vanaf 2020 denkt de gemeente aan een verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) en de toeristenbelasting. Vastgesteld is dat de OZB in Brummen twintig procent lager is dan in andere Gelderse gemeenten. Het zou structureel 700.000 euro kunnen opbrengen. De toeristenbelasting zou met tien procent kunnen worden verhoogd tot 1,50 per nacht.

Wijk- en dorpsraden

Andere bezuinigingsmogelijkheden zijn afschaffen van subsidies voor Open Monumentendag, verlagen van subsidies voor culturele stichtingen, wijk- en dorpsraden en muziekverenigingen. Ook zal gezocht worden naar structurele bezuinigingen in de jeugdzorg, de WMO en het minimabeleid. Organisatoren van evenementen zullen mogelijk moeten gaan betalen voor de dranghekken en na afloop van het evenement moeten ze zelf het afval opruimen.


Besparingsmogelijkheden

Besparingsmogelijkheden zijn gevonden bij het groot onderhoud van wegen en onderhoud van de openbare ruimte. Wel erkent het college dat uitblijven van onderhoud bij kleine schades steeds groter en bij uitgesteld onderhoud steeds duurder wordt.

Bibliotheek en RTV Veluwezoom

Onder de mogelijkheden die het college nog achter de hand wil houden worden vallen o.a.

de sluiting van één van de bibliotheekvestigingen met de vestiging van één uitleenpunt en het stopzetten van de subsidie aan RTV Veluwezoom waardoor de lokale omroep mogelijk zou ophouden te bestaan.

Vooralsnog niet

De lange lijst met bezuinigingsmogelijkheden die het college op dit ogenblik vooralsnog niet overweegt, bevat de sluiting van het Servicepunt in Eerbeek, sluiting van zwembad Rhienderoord, beëindiging van subsidie voor schoolsportdagen, subsidie voor culturele stichtingen en speeltoestellen niet meer vervangen en algehele beëindiging van de subsidie voor de bibliotheek waardoor deze waarschijnlijk zal ophouden te bestaan.

Kerktorens overdragen

Dergelijke ingrijpende maatregelen zijn nog niet aan de orde, maar de gemeente wil wel uitzoeken of de kerktorens, die in de Franse tijd (ca. 1798) eigendom zijn geworden van de gemeente kunnen worden overgedragen aan een kerkelijke gemeente of erfgoedstichting. Ooit waren het mooie militaire uitkijktorens, was de klok nuttig voor iedereen en kon de brandweer de slangen daar e drogen hangen. Die functies zijn niet meer nodig en het zou de gemeente jaarlijks 14.499,- euro besparen.