Brummen moet financieel gezond worden!

BRUMMEN- Ruim honderd mogelijkheden om in de komende jaren gemeentelijke huishoudboekje weer op orde te brengen zijn door het Brummens college van B&W aan de gemeenteraad gestuurd. "In deze notitie staat niet wat het college wil doen, maar het zijn suggesties voor besparingen op de uitgaven en verhoging van inkomsten. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet," aldus wethouder financiën Peter-Paul Steinweg. In de komende maanden mag de bevolking meepraten en uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om op 27 juni een definitieve keuze te maken.

In de begroting 2019 heeft de gemeente een positief saldo genoteerd van een paar duizend euro. Het provinciebestuur van Gelderland, heeft die begroting weliswaar goedgekeurd, maar er ook het stempel "matig" op gezet. Brummen kreeg de opdracht om voor meer reserves te zorgen voor slechtere tijden. Er moet meer vet op de botten. Op 21 februari heeft de gemeenteraad vastgesteld hoe dat in grote lijnen moet. Dit jaar moet 600.000 euro toegevoegd worden aan die reserves, de jaren 2020 en verder bijna een miljoen. Dat geld moet worden opgebracht door te bezuinigen of door de inkomsten te vergroten.

Groepen gesplitst

De voorstellen van het college zijn in een aantal groepen gesplitst: De mogelijkheden die nog dit jaar of vanaf 2020 kunnen worden uitgevoerd, de mogelijkheden die nader moeten worden onderzocht, omdat de gevolgen niet helder zijn en een tiental mogelijkheden die wel besparingen opleveren, maar die het college achter de hand wil houden voor als het écht noodzakelijk is. Tot slot completeren ruim vijftig bezuinigingsmogelijkheden de lijst, waarvan het college nu al zegt die vooralsnog niet te overwegen.

Reserveringen

De bezuinigingen voor dit jaar worden hoofdzakelijk gevonden door geld uit verschillende reserveringen, zoals de reserves afvalstoffen, recreatie en toerisme en de reserve gemeentelijk deel VVE / Onderwijsachterstand over te hevelen naar de algemene reserves. Daarmee is van de verlangde zes ton 450.000 gevonden.