Boomplantdag; want 'Groen moet je doen!'

EERBEEK - Op woensdag 13 maart worden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van Nationale Boomplantdag. De Protestantse kerken uit Eerbeek en Brummen samen met de energie coöperatie BrummenEnergie gaan met kinderen bomen planten en organiseren 's avonds een bijeenkomst met lezingen. Dit doen zij als vervolg op twee eerdere succesvolle bijeenkomsten met politicus/schrijver Jan Terlouw en weerman Reinier van de Berg.

De beide organiserende groepen trekken samen op in het onderdeel klimaat en duurzame energie. Zij zien de klimaatverandering als een grote bedreiging en willen inspireren tot het beter achterlaten van de aarde voor de komende generaties. Het avondprogramma in de Kruiskerk te Eerbeek gaat over hoe je je tuin klimaatbestendiger kan inrichten en hoe je samen met anderen in de regio je eigen voedsel kunt produceren.

Geïnspireerd door de oproep van Reinier van de berg om zoveel mogelijk bomen te planten en daarmee de klimaatverandering vertragen, worden er acties ondernomen. Overdag gaan leerlingen van de nieuwe school "De Enk" bomen planten op het schoolplein. Deze boomplantactie wordt door de Gemeente Brummen ondersteund, zij leveren 6 lindebomen en maken de plantplaatsen aan de Kloosterstraat klaar, De gemeente is van mening dat de kinderen hiermee op een actieve manier bij de bijzonderheid van bomen betrokken worden.

Een van de lezingen 's avonds wordt gegeven door Lanny Olie van waterschap Vallei en Veluwe. Zij weet alles over het zodanig inrichten van tuinen, dat het klimaat en ook het tegengaan van hittestress er een vooruitgang in boeken. Meer wateropslag en minder bestrating zijn belangrijke onderdelen daarvan. Water dat op je dak valt, en hoeveel dat is, in de bodem infiltreren zal één van de onderwerpen zijn. Haar verhaal zal doorspekt zijn van praktische tips en adviezen.

De tweede spreker is Johan van Riel uit Eerbeek, hij is kartrekker van het project Herenboerderij Loenen bij de Grote Modderkolk. Deze groep enthousiastelingen is bezig om een coöperatieve boerderij op te richten die eigen groente, vlees en eieren gaan produceren in de regio. Hij gaat uitleg geven en de stand van zaken toelichten. Zij zijn nog op zoek naar leden. De lezingen vinden plaats om 20:00 uur, inloop is om 19:30 uur in de Kruiskerk, dr.Gunningstraat 27, Eerbeek.

Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.