Tegenvallers van totaal één miljoen euro

BRUMMEN - Een tegenvaller van opgeteld ruim een miljoen euro houdt de gemeente Brummen in financieel zwaar weer. Tijdens de gemeenteraadsvergadering, bij de behandeling van de kadernota, somde raadslid Theo Hofman de tegenvallers op:"Jeugdzorg 800.000 euro, zorg 250.000 euro en een nog onbekend bedrag dat voor rekening komt van een rekenfout bij de VNOG." En dat bracht hem bij de vraag aan de wethouder hoe hij met deze tegenvaller van ruim één miljoen euro in 2019 de financiële reserves wil versterken met zes ton."

Wethouder Peter-Paul Steinweg leek niet onder de indruk van de opsomming. Het college had de raad beloofd op 28 februari met bezuinigingsvoorstellen te komen. Omdat er meer werk moet worden verzet, komen die bezuinigingsvoorstellen pas begin maart.

Waarschuwing Provincie

Aanleiding voor het opstellen van de kadernotitie was een waarschuwende brief van de Provincie aan de gemeenteraad. De Provincie beoordeelde de financiële positie als matig en plaatste de gemeente Brummen in het rijtje van financiële zorgenkindjes in gezelschap van Zutphen en Tiel. Zij sprak haar zorgen uit over de financiën in de gemeente Brummen op de lange termijn.

Brummen gezond maken

In de kadernotitie geeft het het gemeentebestuur in grote lijnen aan hoe zij van plan is is tot het jaar 2022 Brummen weer financieel gezond te maken. Daarbij is gekeken naar mogelijke bezuinigingen als ook naar de mogelijkheid om meer inkomsten te genereren of tot bijstelling van het huidige beleid te komen.

Zorgen raadsbreed gedeeld

De zorgen over de financiële slechte stand van zaken werd door de hele gemeenteraad gedeeld. Zowel college als raad zijn ervan doordrongen dat er in Brummen meer "vet op de botten" moet komen. De richting die nu is aangegeven door het college wordt unaniem omarmd, maar evenals Democratisch Brummen benoemde ook het CDA het risico dat in de kadernota geen rekening wordt gehouden hoe mogelijke tegenvallers moeten worden opgevangen.