Energiecafé energieneutraal wonen
Energiecafé energieneutraal wonen Foto:

Bomvol Energiecafé smaakt naar meer

EERBEEK – Het door lokale energiecoöperatie BrummenEnergie georganiseerde Energiecafé over energieneutraal wonen op 6 februari werd zo goed bezocht dat het niet in de zaal paste. Zo'n 80 bezoekers luisterden geboeid naar de ervaringen van dorpsgenoten die hun woning energieneutraal hebben gemaakt.

Frank Kleijer heeft zijn vrijstaande woning in het buitengebied van Hall zo goed als van het gas af, wekt met zonnepanelen op het ronde dak van een longeerstal zelf zijn eigen stroom op en heeft zijn woning van energielabel G naar A gebracht. Hij vertelde enthousiast en gedreven hoe hij dit heeft aangepakt en gaf veel tips en adviezen.

Bart Boerema was al net zo enthousiast over de grote verbouwing die hij aan zijn vrijstaande woning heeft gedaan in het dorp Eerbeek, waardoor hij nu van het gas Hoewel de kosten sommige bezoekers nog meeviel, hebben zowel Kleijer als Boerema fors in hun woning geïnvesteerd. Daar staat tegenover, dat ze beiden van het gas af en zo goed als energieneutraal zijn. Ze betalen nu nauwelijks nog maandelijkse energiekosten te betalen hebben.

Het Energiecafé werd door de drukte zelf een energiebron, want de temperatuur in de zaal liep flink op. Dat deed niets af aan het succes van de avond en dat bewijst eens te meer dat de behoefte aan ervaringsverhalen en informatie over energiebesparing en woningen van het gas afhalen groot is.

BrummenEnergie gaat dan ook zeker door met het organiseren van Energiecafés, naast de Energietafel (samen met de gemeente Brummen), lezingen en andere bijeenkomsten die de coöperatie al organiseert.

Meer info: www.brummenenergie.nl