Foto: Waterschap Vallei en Veluwe
Foto: Waterschap Vallei en Veluwe Foto:

Nieuwe nestpaal is al opgeleverd

HALL - Aan de Langedijk, langs het Apeldoorns Kanaal in Hall, is woensdag 13 februari een paal met een nieuw ooievaarsnest geplaatst. De ooievaar die jaarlijks gebruik maakt van het nest in de eik naast de paal, kan hier in de toekomst gebruik van maken.

Eik moet weg

Omdat de eik in slechte staat verkeert en gevaar oplevert voor fietsers en automobilisten, wordt deze boom gekapt. Een kapvergunning is verleend, maar hieraan wordt pas eind 2019 uitvoering gegeven. Dat komt omdat de verwachting is dat de afgelopen weekend, uit warmere oorden teruggekeerde ooievaar, komend voorjaar nog gebruik maakt van het nest in de eik.

Beschermd

De stam en takken vertonen schimmels en zwammen en er is sprake van stam- en takbreuk. Toch mag de eik niet zomaar gekapt worden. Dat komt omdat het ooievaarsnest op basis van de Wet Natuurbescherming een beschermde status heeft. Daarom vroeg Waterschap Vallei en Veluwe bij de provincie Gelderland ontheffing aan om de kap begin 2019 mogelijk te maken.

Nieuwe nestpaal

Om te voorkomen dat er in het broedseizoen geen nestplaats is, plaatste het waterschap de nieuwe nestpaal naast de eik. Iedereen hoopt dat het ooievaarspaar de nieuwe woning zal accepteren voor het volgende broedseizoen.