Afbeelding
Foto:

Steeds meer lege gaten in Eerbeeks winkelwanden

De gemeentelijke ruimtelijke economische visie voor Eerbeek laat er geen misverstand over bestaan: het gebied tussen de Jumbo en de Plus moet het kernwinkelgebied worden. Het Oranje Nassauplein moet de detailhandelsfunctie gaandeweg verliezen. Zorg- en dienstverlening kunnen de vervangers zijn.

Zo was de stand van zaken begin vorig jaar. Maar daar waar het Oranje Nassauplein nauwelijks leegstand kent (aan Zeemanstraat 24 staat één zaak leeg), zijn er veel gaten in de winkelwanden van het voorgestelde kernwinkelgebied. Voor een deel gloort overigens een nieuwe toekomst.

Tegenover de Jumbo stopte eind vorig jaar Autobedrijf 't Centrum. Iets verder, aan gene zijde van de straat, sloot vorig jaar Mei Fa, het Chinees-Indisch wokrestaurant. De familie Wang, die de zaak uitbaatte, concentreert zich nu op haar tweede vestiging: wokrestaurant Shanghai in Apeldoorn. Maar het pand is verkocht. Op termijn wordt er en nieuw restaurant gevestigd.

In de herfst van 2008 meldden de media de aanstaande sloop van de voormalige machinefabriek Kersten. Elf jaar later is het nog steeds niet meer dan een geïmproviseerd parkeerterrein, waar incidenteel een evenement wordt gehouden. Eind dit jaar moet er een masterplan liggen voor invulling van (onder meer) dit terrein.

Nadat de ABN/Amro aan het Stuyvenburchplein haar deuren sloot, werd het bankgebouw verbouwd tot winkelpand (met een geldautomaat, die aan het verleden herinnert). Het wacht al geruime tijd op een huurder, maar die zou inmiddels gevonden zijn.

Daar schuin tegenover, gaapt - tussen Kruitvat en Zeeman - over een breedte van vijftien meter, een leeg winkelwand de voorbijganger aan. Laatste huurder, The Webcompany, kon het er niet rooien. De Rabobank gebruikte het nog even als tijdelijke locatie. De winkel, 500 vierkante meter groot, is overigens onder voorbehoud verkocht.

Het verhaal is niet af. Op de hoek van de Illinckstraat en de Stuyvenburchstraat, staat sinds jaar en dag een dubbel winkelpand te vervallen, dat ooit onderdak bood aan een keurslager en een ambachtelijk bakker. Zoals het er naar uitziet, wordt het volgend jaar gesloopt om plaats te maken voor een winkel met daarboven appartementen.

En dan zijn er twee leegstaande units in het winkelcluster op de hoek van de Stuyvenburchstraat /Coldenhovenseweg. Ten slotte is er dan nog fietshandel Gebroeders Van den Brink. De twee broers gaan van hun pensioen genieten. De zaak sluit per 1 februari. Opvolging is niet voorzien.

Ondernemersvereniging en gemeente houden vast aan Haltermodel

Alice Weltevreden, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Eerbeek, beaamt dat het winkelgebied nogal wat leegstand kent. ,,Maar het is minder erg dan het lijkt. Ik heb begrepen dat er voor de diverse lege winkelpanden inmiddels alweer nieuwe kandidaten zijn. Ook voor de ABN/Amro is er een invulling, maar ik mag nog niet zeggen welke. Probeer de eigenaar maar.'' Bart Dijkhof, eigenaar van het pand, was niet voor commentaar bereikbaar.

Makelaar Kees Beltman van Best Living in Eerbeek ziet de zaken evenmin somber in. ,,Je hebt altijd wat leegstand nodig om beweging in je winkelbestand te houden. Anderzijds is het een landelijk gegeven, dat winkels het door internetverkoop lastiger hebben. Maar op zich is de dynamiek in Eerbeek goed. Op de plek van garage 't Centrum komen woningen. De garage is gekocht door een ontwikkelaar: er komen daar woningen.

De Chinees is verkocht aan een restaurateur en het voormalige Webcompany-pand is ook onder voorbehoud verkocht. Op de hoek van de Illinkstraat komt winkelruimte met appartementen erboven.'' Lastiger zijn de twee units aan de Coldenhovenseweg. ,,Tja, het zou mooi zijn als De Plus die erbij nam. Dat zal ook wel ooit gebeuren, want groei voor deze supermarkt zal noodzakelijk blijven.''

Intussen houdt de OVE wel vast aan de ontwikkeling van een kernwinkelcentrum tussen de Plus en de Jumbo. Weltevreden: ,,Als OVE staan we nog altijd achter de realisatie van een kernwinkelgebied met de Plus en de Jumbo als begrenzing daarvan.

Concentratie van winkels binnen dit haltermodel is voor iedereen beter.''

Ook de gemeente staat nog steeds achter dit model, dat in 2017 in de Ruimtelijke economische visie is vastgelegd. "We wilden eerst in het nieuwe bestemmingsplan vastleggen, dat vrijkomende winkels op het Oranje Nassauplein geen detailhandel bestemming meer zouden krijgen, maar een functie in de dienstverlening of zorg. Maar na protesten van de ondernemers aan het plein, hebben we dat idee laten varen.'' aldus woordvoerder van Dijk.

Van Dijk wijst erop dat er komend jaar meer concrete invullingen komen voor de open plekken in het Eerbeekse centrum. ,,Dan heb je het bijvoorbeeld over het Kerstenterrein, de stationsomgeving en het perceel tegenover de Jumbo. We hebben in november in drie sessies in de Korenmolen met een groot aantal betrokkenen gesproken over de mogelijke invulling van die terreinen.

In maart starten we werkateliers, waar we met deskundigen en geïnteresseerden gaan praten over meer concrete invullingen. Eind 2019 moet dat resulteren in een masterplan.

Dat zal best nog een klus zijn. Neem alleen al het Kerstenterrein. Wil je daar een parkje of speeltuin maken, dan is dat prima. Maar die grond heeft ook veel waarde. Winkels zijn wat dat betreft voor de gemeente financieel gezien aantrekkelijker.''