René Rijks en Jeroen van Leerdam trots op de winst
René Rijks en Jeroen van Leerdam trots op de winst Foto:

Hakteam kampioen Heggenvlechten

HaarzuilensMet twee teams reisden zondag 13 januari de Heg en Haagwerkgroep Brummen e.o. af naar Haarzuilens. Doel was mee te dingen naar de prijs Nederlands Kampioen Heggenvlechten voor ons erfgoed. Beide teams wisten een prijs in de wacht te slepen. De hoofdprijs en de aanmoedigingsprijs.

Het was een beetje grauwe dag in Haarzuilens zondag 13 januari. Om half tien gingen een goede 20 teams, meestal bestaande uit twee heggenvlechters per team, aan de slag. De bedoeling was om in vijf uur tijd zeven meter heg in te hakken en zodanig te vlechten dat een lammetje er niet doorheen kan.

Of het ligt aan het feit dat deelnemer Jeroen van Leerdam schaapsherder is, weten we niet zeker, maar zijn team behaalde wél de hoofdprijs. Het andere team van Mark Holtslag (Hall) en Erik Leensen (Brummen) wist de prijs voor het mooiste hakwerk in de wacht te slepen. Het winnende team werd aangevoerd door René Rijks, die voor de Brummense Heg en Haag werkgroep cursussen heggenvlechten verzorgt. Wel was de winst een verrassing voor hem "Er waren zoveel sterke teams, sommige zelfs bestaande uit professionals" zo reageert hij. Het heggenvlechten is in 2015 Unesco cultureel erfgoed geworden. In Brummen vlecht men twee keer in de maand, om het ambacht in leven te houden en om te oefenen voor de volgende wedstrijd.

Voor René en Jeroen een enorme uitdaging het komende jaar, want adeldom verplicht!