Michaelshoeve moet huisvesting beëindigen

Brummen – De Michaelshoeve in Brummen is een bekend pand. Na de sluiting van het zorgcomplex van Stichting Zonnehuizen, stond het pand leeg en werd het een periode bewoond als anti-kraak. In 2016 werd het monumentale pand aangekocht door Van den Brink Onroerend Goed. De bewoners moesten het pand verlaten en het werd de tijdelijke huisvesting van migranten. De gemeente heeft nu besloten dat deze huisvesting definitief moet stoppen. – De genoemde groep bestaat intussen uit 175 arbeidsmigranten, die de nodige overlast opleveren voor de omwonenden en in het dorp Brummen zelf. Vanwege meerdere klachten zijn er vanaf juli 2017 al diverse controles uitgevoerd en is er met de eigenaar gesproken over de situatie op het perceel, maar vooral over zijn toekomstplannen. Tot nu toe zijn die plannen nog steeds niet helder verwoord.

Waarschuwingsbrief gemeente

In oktober 2017 is er door de gemeente Brummen een waarschuwingsbrief verstuurd, waarin werd gevraagd de tijdelijke huisvesting van de arbeidsmigranten te staken. Daarop vroeg de eigenaar een omgevingsvergunning aan voor tijdelijke huisvesting, maar deze aanvraag is door de gemeente geweigerd.

Toen men in april 2018 wederom een controle uitvoerde in het pand en de omliggende percelen, bleek dat de groep er nog steeds woonde en de eigenaar daarmee in overtreding was. Er werd een dwangsom opgelegd en gesommeerd dat de tijdelijke huisvesting voor 15 juni 2018 moest worden gestaakt. Hiertegen ging de eigenaar in beroep en hoopte op een oplossing.

Die oplossing is echter nog niet gekomen, de overlast bleef en het leek alsof de groep alleen maar groeide. Op 6 november 2018 werd de zaak in de behandeling genomen tijdens de hoorzitting van de commissie voor de bezwaarschriften. Hier werd besloten tot handhaving van de dwangsom en het beëindigen van de tijdelijke huisvesting.

Het bezwaar van de eigenaar tegen het opleggen van een dwangsom, is bij deze dan ook ongegrond verklaard. Wanneer de bewoners het pand daadwerkelijk zullen verlaten, is op het moment van het verschijnen van deze editie nog niet duidelijk.