Afbeelding
Foto:

Samenwonen en testamenten

Veel samenwoners hebben een samenlevingscontract, maar lang niet altijd een testament.

De meeste samenlevingscontracten (dat is hetzelfde als een samenlevingsovereenkomst) hebben ingeval van overlijden van één van de partners een regeling dat gezamenlijke bezittingen en schulden naar de langstlevende gaan. Meestal is er sprake van een verblijvingsbeding.

Is er privévermogen van de eerst overleden partner( bijvoorbeeld auto, spaargeld of eigen huis op diens naam) dan wordt dat alleen verkregen door de achtergebleven partner indien dat in een testament is bepaald. Is er geen verblijvingsbeding of soortgelijke regeling en ook geen testament dan gaan alle bezittingen en schulden van de eerst overleden partner naar diens erfgenamen. En dat geldt dan ook voor diens helft van eventuele gezamenlijke bezittingen.

Zonder huwelijk en zonder testament is de vererving als volgt: de kinderen van de overleden partner, als er geen kinderen zijn, ouders en broers en zusters en als die er ook niet zijn de verdere familie. Samenwoners kunnen dus alleen van elkaar erven door het maken van een testament!

Aanbevolen wordt om samenlevingscontracten en testamenten periodiek te laten controleren of ze nog up to date zijn. En of ze nog overeenkomen met de bedoeling van betrokkenen. Deze controle kunt u zonder kosten laten doen door Notarex door een afspraak te maken voor een gesprek daarover thuis of op het spreekuur.

NOTAREX houdt afspraakspreekuur op maandagavond in het Tjark Riks centrum. U kunt er terecht voor al uw notariële vragen op maandag 21 januari van 19 tot 21 uur. Wel graag van te voren bellen Kunt u deze avond niet, maak dan een afspraak voor een gesprek thuis. Een eerste afspraak op het spreekuur of thuis is altijd kosteloos.