De kaart van 60 jaar oud, die Truus Willems aan Ton van Gijn stuurde.
De kaart van 60 jaar oud, die Truus Willems aan Ton van Gijn stuurde. Foto:

Schaatsen toen en nu

TONDEN – "In het zwembad vertelde Mieke Kluiver me, dat haar man de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk aan het schaatsen was. Dat riep herinneringen op aan mijn jeugd en ik besloot een zestig jaar oud bewijs van deelname aan hem op te sturen," vertelt Truus Willems-Konijnenberg uit Tonden.

Na een jarenlange voorbereiding, hebben onlangs de vrienden Gerrit ter Voorde uit Brummen en Ton van Gijn uit Leuvenheim de alternatieve Elfstedentocht geschaatst op de Weissensee. "Toen ik Gerrit net kende, hield hij een lezing over schaatsen en wist hij mij met het schaatsvirus te besmetten," vertelt Ton van Gijn. "Het heeft geresulteerd in deze tocht. Ondanks de vele sneeuw is het doorgegaan en het was een geweldige ervaring!"

Truus Willems-Konijnenberg uit Tonden was vroeger een goed schaatsster. "Het begon toen de meester vertelde te gaan schaatsen met de jongens," vertelt Truus. "Waarom mag ik niet mee?', 'Kan je dat dan?' vroeg de meester. Mijn vader gaf me fl. 2,50 mee om te trakteren. Dat was in die tijd een heel bedrag."

"We gingen schaatsen van Loenen naar Dieren. Later werd ik schaatskampioene. Ook reed ik een tocht van 50 km. en was daarna nog lang niet moe en het was ook zo gezellig. Daarom reed ik hem die dag nog een keer. Ik kreeg een kaart als bewijs van deelname. Deze heb ik nu, 60 jaar later, aan Ton van Gijn gestuurd. Zijn tocht deed al die mooie herinneringen boven komen."