Wiedergutmachung

Voor iedereen wat, is de granieten fundering van vrijwel elk verkiezingsprogramma. Maar De Stentor heeft gemeld dat GroenLinks de kern Brummen in de campagneperiode links laat liggen. Oud-leden van het opgeheven IPV, overgegaan naar GroenLinks, leggen de focus op Eerbeek. Hoe de krant dat weet? Nooit een belegen heer aan digitale knoppen laten zitten. Bert Garssen is de campagneleider van GroenLinks. Per ongeluk heeft hij een cc met campagnegeheimen naar de Stentor gemaild, zegt hij.

Misschien is Bert Garssen iedereen te slim af en was het helemaal geen ongeluk. De Stentor suggereert het. Wat zou de IPV'ers dan bewegen? Twaalf jaar geleden verklaarde Frans Bruning, toen IPV en nu nummer 3 van GroenLinks, de papierindustrie op sterven na dood. En toen het IPV in 2010 de grootste partij was draaide het een raadsbesluit, over een nieuw gemeentehuis in Eerbeek, terug. Nieuwe milieuwetgeving zette Eerbeek vervolgens 'on hold'. Het dorp begon een tocht door de woestijn.

Eerbeek heeft eronder geleden. Als het vermoeden van de krant juist is en GroenLinks bewust heeft gelekt, is het dan misschien een reinigingsritueel van de voormalige IPV'ers? Een politiek van Wiedergutmachung? Of is het iets heel anders? Een aparte Eerbeekse partij zou een stemmenkanon kunnen zijn. Laten we het houden op Wiedergutmachung. Saulus, kwelgeest van de eerste christenen, kreeg een visioen, bekeerde zich en werd Paulus. Zoals het IPV GroenLinks werd.

Garssen denkt de kern Brummen in zijn zak te hebben. Pas maar op, GroenLinks. In 2010 werd de PvdA in Brummen meedogenloos afgestraft vanwege een inmiddels allang vergleden centrumplan voor Eerbeek, inclusief gemeentehuis.

Garssen en Bruning hoeven hun campagne niet te beginnen in een tochtig hoekje op de markt. Nog deze maand moet de gemeenteraad beslissen over het bestemmingsplan Ruimte voor Eerbeek. Krijgt Eerbeek dan een hartelijk 'ja' van GroenLinks?