Ingrid Timmer. Foto gemeente Brummen
Ingrid Timmer. Foto gemeente Brummen

Na de zomer ‘routekaart’ nieuwbouw gereed

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Om over vier jaar tevreden terug te kunnen kijken, staan voor Ingrid Timmer twee onderwerpen bovenaan. In willekeurige volgorde: enkele honderden nieuwe huizen erbij en een gelukkiger jeugd. ‘Ik ben iemand van het ‘opbouwen’, ik wil resultaten behalen,’ zegt ze over haar inzet aan het begin van een nieuwe periode als wethouder van de gemeente Brummen. 

Ingrid Timmer is afkomstig uit Zutphen waar ze al jaren actief was in de gemeenteraad. Tot ze eind 2019 gevraagd werd wethouder in Brummen te worden. ‘Toen ik wethouder werd waren het voor Brummen roerige tijden. De gemeente stond er financieel slecht voor en het college was gevallen vanwege vooral verstoorde verhoudingen in de gemeenteraad.’ Zij trad halverwege de zittingsperiode van het college aan. Toen ze goed en wel was ingewerkt, kwamen de verkiezingen van maart dit jaar er alweer aan. Ze blikt terug: ‘Die eerste periode tot de verkiezingen was te kort om de resultaten te kunnen zien van hetgeen toen in gang is gezet.’ Toen haar partij D66 na de laatste verkiezingen opnieuw deel ging nemen aan het college heeft ze met overtuiging ‘ja’ gezegd tegen voortzetting van het wethouderschap. Om verder te kunnen gaan met ‘opbouwen’, om zelf ook getuige te kunnen zijn van de resultaten. 

Jeugd en jongeren

Het verbeteren van de positie van jongeren vormt een rode draad als ze vertelt over haar vorige werk en nu als wethouder. ‘Behalve in het onderwijs heb ik ook gewerkt in de jeugdgevangenis in Zutphen. Voldaan kijk ik terug hoe we het als team voor elkaar kregen dat een aantal jongeren toch met een diploma terug de maatschappij in ging’. Dit sluit aan op de wijze waarop ze nu als wethouder werkt aan verbetering van de jeugdhulpverlening. ‘Met preventie moeten we voorkomen dat jongeren in de problemen komen. Want als het mis gaat, heb je vaak maatwerk nodig om de problemen weer op te lossen. Dat is onnodig duur.’ Ingrid Timmer zegt dat nu hard gewerkt wordt aan die preventie. Een voorbeeld hiervan is de extra aandacht voor jongeren die de overstap maken van de basisschool naar voortgezet onderwijs. ‘We organiseren activiteiten waarbij we onderwijs, sport en cultuur combineren. Op deze manier heb je jongeren in beeld en kun je tijdig iets doen als dat nodig is’ 

Routekaart

Een ander deel van haar takenpakket is ‘wonen’. Ook in het Brummense knelt de woningmarkt aan alle kanten. Tot 2030 moeten er zeker 900 huizen bij komen. Voor een deel bestaan hiervoor al concrete plannen of zijn er projecten in uitvoering. Maar het grootste punt zijn de honderden huizen waarvan nog niet duidelijk is waar deze moeten komen en wie ze gaat bouwen. ‘’We maken nu een ‘routekaart’ om dit duidelijker in beeld te krijgen. Die moet het eind van deze zomer klaar zijn.’ Dit moet duidelijkheid geven voor alle partijen. ‘Als gemeente kunnen we het proces versnellen door duidelijkheid te bieden wat, waar gebouwd kan worden en voor welke doelgroepen.’ Haar ambitie is dat over vier jaar tenminste de helft van de geplande 900 huizen is gerealiseerd.

Als het gaat over ‘wonen’, komt het gesprek ook al snel weer op de kansen voor jongeren. ‘Zij kunnen nu geen kant op als ze zelfstandig willen wonen. Ik ga met mijn collega’s van de andere gemeenten in de regio bespreken wat we hieraan kunnen doen.’ Concreet denkt Timmer aan het vergroten van de kans dat jongeren met een beperkte inschrijfduur toch een sociale huurwoning kunnen krijgen. En ze heeft elders in het land voorbeelden gezien hoe je bestaande gebouwen kunt omvormen tot eenvoudige kleine woonunits. 

Wethouder Timmer: meer kansen jongeren in jeugdzorg en op woningmarkt

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 2 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 4 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 4 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 5 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 5 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 5 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 5 uur geleden