Melkveehouder in Brummen, Dirk Jan Schoonman. Foto: Susan Rexwinkel
Melkveehouder in Brummen, Dirk Jan Schoonman. Foto: Susan Rexwinkel

Stikstofbeleid grote gevolgen Brummense­­ boeren

Algemeen

BRUMMEN - De afgelopen week beheersten de plannen van de regering over de stikstof de voorpagina’s. De leefbaarheid van het platteland en onze voedselzekerheid staan op het spel. Maar de geformuleerde ammoniak-reductiedoelen schijnen slecht gefundeerd, onbetaalbaar en onhaalbaar. In Gelderland is 10% van de economie en werkgelegenheid gerelateerd aan de landbouw. Het doorzetten van de plannen kan voor Brummen betekenen, dat er geen ruimte meer is voor bijna de helft van de melkveebedrijven.Een catastrofe voor de Brummense boeren

Melkveehouder in Brummen, Dirk Jan Schoonman vindt er het volgende van:
“De Nederlandse regering heeft gekozen om voor de uitvoering van de Europese Vogel- en Habitat richtlijn (tot behoud van natuurgebieden) eenzijdig te focussen op het verminderen van de stikstofbelasting van deze natuurgebieden, terwijl stikstof maar een zeer beperkte rol speelt in het behoud van biodiversiteit en bescherming van soorten in de natuurgebieden. Wel is er inmiddels een waar doolhof van feiten en framings ontstaan, door de regering versimpeld en vereenzijdigd tot ‘het gaat slecht met de natuur”, ‘het komt door stikstof en uit onze staatjes blijkt dat de boer de schuld heeft’ is de mening van de overheid”, aldus Schoonman.

Deskundige

Deze Brummense Boer weet waar hij het over heeft. Schoonman wordt beschouwd als een deskundige op het gebied van het stikstofbeleid en was mede-ondertekenaar van de wet PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) die in 2019 voor het Europese Hof sneuvelde. 

Dirk-Jan Schoonman: “In de eerste plaats gebruikt de regering als onderbouwing een RIVM-model dat het gedrag van de verschillende stikstofverbindingen in kaart moet brengen. Al meer dan tien jaar wijzen boeren erop dat dit model nooit met praktijkmetingen is bewezen. ‘Gevalideerd’, zoals dat in wetenschapstermen heet. Niemand weet dus of de uitkomsten van dat model ook echt kloppen met de werkelijkheid. Destijds is al toegegeven, dat dit beruchte AERIUS-model op papier al een foutmarge had van 70-100%!”, meldt Schoonman.

Achteruitgang

Hij vervolgt: “Een ander groot bezwaar van boeren is hoe de term “natuur” is gedefinieerd. Daaronder vallen bijvoorbeeld arme zanderige heidegebieden, die nota bene door de eeuwen heen door menselijk ingrijpen (begrazing en afplaggen) zijn ontstaan. De natuur streeft immers zelf niet naar verarming, maar naar bosvorming. Wie die gebieden niet goed onderhoudt zal die uiteraard zien veranderen. Dat wordt dan “achteruitgang” genoemd en er wordt gewezen naar de boeren!” Aldus de melkveehouder. 

Cirkeldiagram

Het beruchte cirkeldiagram met de uitstootcijfers laat inderdaad een groot aandeel zien van de agrarische sector. “Maar wat er niet bij staat, is dat alleen formeel bekende cijfers daarin zijn opgenomen. Industrie, vliegverkeer en verkeer stoten óók stikstof uit, maar die cijfers zijn nooit in kaart gebracht en dus niet meegeteld in de diagrammen” zegt Schoonman verongelijkt.

Kritische Depositie Waarden

“Dan de KDW’s, de zogenaamde Kritische Depositie Waarden, die , zo is nu gebleken, met wetenschappelijk nattevingerwerk tot stand zijn gekomen. Veel van die waarden blijken onhaalbaar, zelfs als je Nederland onbewoond zou maken. Tegelijk bewijst het op papier supergevoelige Vragender Veen, met haar bloeiende natuurontwikkeling te midden van intensieve agrarische bedrijven, dat aan redeneringen bij de overheid nog wel veel moet worden bijgesteld.”Meent Schoonman

Op drijfzand gebouwde uitgangspunten

“En op basis van deze, op wetenschappelijk drijfzand gebouwde uitgangspunten, wil de regering 25 miljard euro (€ 4000,= per huishouden) uitgeven waarmee ons hele (platte)land, en de levens van vele boerenfamilies op z’n kop worden gezet.

Voedselzekerheid

En dan de voedselzekerheid. Nederland kan met het huidige landbouwareaal al niet meer dan 7 miljoen monden voeden. Nu er oorlog is uitgebroken merken we voor het eerst in een halve eeuw dat voedsel niet meer vanzelfsprekend beschikbaar is.
Boeren zijn vrijwel allemaal bereid om iets extra’s te doen voor biodiversiteit en duurzaamheid. Het probleem is dat de extra kosten voor duurzame productie binnen de huidige Europese en wereldmarkt-regels door boeren nooit kan worden doorberekend. Een duurzame landbouw krijg je niet door boeren op te ruimen, maar door de markt te ver-eerlijken. Dat is waar regeringen zich mee zouden moeten bezighouden.” sluit Schoonman af. Het is duidelijk; De stikstofstrijd heeft nog een lange weg te gaan.

Door: ROB KERSTEN

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 8 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43