Afbeelding

SWB en gemeente pakken huisbezoeken weer op

Algemeen

BRUMMEN - Stichting Welzijn Brummen hervat de huisbezoeken aan 80-jarigen. Zo’n 100 inwoners die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden hebben onlangs een brief ontvangen. Ouderen die zich aanmelden, krijgen tijdens het huisbezoek informatie over allerhande regelingen en voorzieningen die voor hen van belang kunnen zijn. De huisbezoeken aan 80-jarigen is een samenwerkingsproject van de gemeente Brummen en SWB. Het afleggen van de huisbezoeken wordt gedaan door vrijwilligers van SWB. 

Mette Spiegelenberg van SWB coördineert de huisbezoeken. Ze vertelt dat het de bedoeling van huisbezoeken is om de 80-jarigen wegwijs te maken in een breed scala van onderwerpen die voor hen van belang kunnen zijn. ‘Uiteraard gaat het over gezondheid, zorg en medische voorzieningen. Maar ook huisvesting, vervoer of over activiteiten waar ouderen aan deel kunnen nemen, kunnen aan de orde komen’. Ze benadrukt dat het gesprek informerend is. In principe zet een oudere zelf de stap om zich bijvoorbeeld ergens voor aan te melden. Uiteraard is het mogelijk dat ook een familielid of een mantelzorger aanwezig is bij het gesprek. Maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd, volgens de coördinator van SWB.

Vrijwilligers

Voor het afleggen van de huisbezoeken beschikt SWB over een groep vrijwilligers. Uiteraard zijn deze mensen getraind om beslagen ten ijs te komen. Sommigen hebben zelfs al een flink aantal jaren ervaring met het voeren van dit soort gesprekken. Het aantal 80-jarigen dat zich na de uitnodiging van de gemeente daadwerkelijk aanmeldt voor een huisbezoek verschilt per periode. Mette Spiegelenberg schat dat gemiddeld genomen ongeveer de helft van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Corona

SWB en gemeente organiseren deze huisbezoeken al sinds een jaar of twintig. Afgelopen twee jaar heeft het project echter stilgelegen vanwege corona. ‘We pakken de draad nu weer op met degenen die in de eerste helft van dit jaar 80 zijn geworden. Na de zomervakantie volgt de groep die 80 jaar wordt in de tweede helft van het jaar.’ De mensen die afgelopen twee jaar niet zijn benaderd vanwege corona worden niet vergeten. ‘Voor hen komt er nog een bericht in de plaatselijke media. De vrijwilligers zijn eerst druk om de huidige ‘lichting’ 80-jarigen te woord te staan. Zodra er mogelijkheden zijn in de agenda komt er een oproep voor die tijdens corona niet is benaderd. Maar in het algemeen kan iedereen die hieraan behoefte heeft een aanvraag doen voor een huisbezoek’, zegt Mette Spiegelenberg. 

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 4 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 5 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 7 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 7 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03