Foto: Provincie Gelderland
Foto: Provincie Gelderland

Logistiek Centrum Eerbeek achter bedrijventerrein Kollergang

Algemeen

EERBEEK - Na een zorgvuldige afweging kiest het College van Gedeputeerde Staten voor een nieuw Logistiek Centrum Eerbeek (LCE) achter bedrijventerrein Kollergang. De andere mogelijke locatie op het terrein van een camping valt daarmee af. Het nieuwe LCE moet zorgen voor efficiëntere opslag voor de papierfabrieken en zo de overlast in het dorp beperken. ‘We kiezen hiermee voor de locatie die het best aansluit bij de wens van inwoners en bedrijven.’ aldus verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink.

Een gezamenlijk Logistiek Centrum
Om hun toekomst in Eerbeek veilig te stellen willen de drie papierfabrieken DJP De Hoop, DS Smith Packaging en Folding Boxboard Eerbeek beter concurreren op de markt. Daarom gaan ze binnen hun bestaande vergunning de productie verhogen. Een gezamenlijk Logistiek Centrum zorgt ervoor dat het aantal vrachtbewegingen in de kern hierbij minder toeneemt. De drie fabrieken hebben momenteel verschillende opslaglocaties in en om Eerbeek heen. Daar rijden diesel vrachtwagens af en aan om producten op te slaan. Door de opslag van de fabrieken samen te voegen in één logistiek centrum wordt het pendeltransport efficiënter.

Verduurzamen: een elektrische pendel
Daarbij heeft de provincie de voorwaarde gesteld dat het pendelverkeer van en naar het nieuwe LCE  elektrisch moet worden. Dit zorgt in de kern van Eerbeek voor minder lawaai en fijnstof van vrachtwagens.

Het elektrisch vervoer is onderdeel van de plannen van de industrie om te verduurzamen. De papierindustrie is een grootverbruiker van gas en wil zoveel mogelijk overstappen op elektriciteit. Zo willen ze de stikstof en CO2 uitstoot verminderen. De provincie ondersteunt de industrie bij deze plannen.

Locatiekeus
Eerder dit jaar viel het Burgersterrein in het centrum van Eerbeek al af als mogelijke plek voor een nieuw LCE. De twee overgebleven locaties zijn de afgelopen tijd verder onderzocht op effecten op milieu en de omgeving. Daarnaast is ook gekeken naar hoe effectief de oplossing is op die plek, de kosten en reacties van omwonenden.

Brede afweging
De afweging was niet makkelijk. Op de beoogde locatie ligt namelijk een oude bosgroeiplaats. Deze zijn beschermd in de Gelderse omgevingsverordening. De provincie kan hier bij botsende belangen van afwijken en op een andere plek herbeplanten. Daar wordt nu voor gekozen. Markink: ‘We hebben te maken met natuurbelangen, economische belangen en maatschappelijke belangen. Alles afwegende vinden we dit de beste locatie.’ Ruimtelijke keuzes zoals deze vragen om een afweging tussen soms tegenstrijdige belangen. ‘We hebben laatst berekend dat we 1,8 keer Gelderland nodig hebben om alle maatschappelijke wensen en knelpunten op te lossen. Dit is daar een voorbeeld van.’

Omdat het college voor dit besluit af zal wijken van de omgevingsverordening wordt Provinciale Staten om een reactie gevraagd op dit besluit.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 2 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 4 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 4 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 5 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 5 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 5 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 5 uur geleden