Afbeelding

Kritiek op rapport Nut en Noodzaak LCE

Algemeen

EERBEEK – De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Eerbeek-Brummen heeft scherpe kritiek op het onderzoek naar Nut en Noodzaak Logistiek Centrum Eerbeek (LCE) dat in opdracht van de Provincie Gelderland eind vorig jaar is gepubliceerd. Volgens de fractie is dat rapport misleidend en niet onafhankelijk.

Eind vorig jaar concludeerde de stuurgroep dat er te weinig informatie was om over het LCE een goed onderbouwde beslissing te nemen. In korte tijd werd door het bureau Buck Consultants International een rapport opgesteld. De conclusie dat een Logistiek Centrum in Eerbeek noodzakelijk is, wordt door GroenLinks betwist.

In hun analyse concludeert de raadsfractie dat de noodzaak ontbreekt want de gepresenteerde groeicijfers zijn misleidend en extra opslag is niet nodig. Een LCE vergt hoge (maatschappelijke) kosten en is nadelig voor omgeving. Verder concludeert de fractie van GroenLinks dat er sprake is van doelredenatie, eenzijdige feiten, geen onderbouwde business case en dat de belangrijke vragen zijn niet gesteld: Wie betaalt wat en waarvoor?

Ook concluderen de opstellers van de analyse dat een nul alternatief (geen LCE) niet is bekeken of overwogen, laat staan dat er een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) is gemaakt. Het externe bureau dat voor de Provincie onderzoek heeft gedaan zou de conclusies louter hebben gebaseerd op bronnen die door de papierindustrie zelf zijn aangeleverd, overige belanghebbenden zijn nauwelijks gehoord. Volgens een eerste indruk van GroenLinks is er sprake van selectief gebruik van data. Ook van veel verwachtingen of constateringen ontbreekt de onderbouwing.

De Brummense raadsfractie van GroenLinks heeft de analyse aangeboden aan de partijen die betrokken zijn bij het project Eerbeek Loenen 2030.

Statenfracties bijgepraat

Ook in Provinciale Staten wordt de gang van zaken in Eerbeek zeer kritisch gevolgd. Woensdagmorgen werden de Gelderse Statenfracties op eigen verzoek bijgepraat. Ambtenaren gaven uitleg hoe de Provincie Gelderland in samenwerking met de gemeenten Brummen en Apeldoorn en de industrie de problemen in het dossier Eerbeek Loenen 2030 aanpakt. De bijeenkomst was een beeldvormende technische briefing waarbij het verboden is om politieke vragen te stellen. Al snel werd duidelijk dat Statenleden hun uiterste best moesten doen om niet toch met kritiek te komen op de gang van zaken. Voor de provincie is de belangrijkste informatiebron richting bevolking de nieuwsbrief. Ambtenaren vinden 500 abonnees veel, maar inwoners van Eerbeek die hun grieven eind vorig jaar aanboden aan de Commissaris van de Koning, vinden dat bij een doelgroep van 10.000 inwoners veel te weinig. Uiteindelijk werden de vraagtekens rond participatie geformuleerd als een advies om de wijze waarop de inwoners zijn ‘meegenomen’ later te evalueren. In maart volgt een werkbezoek naar de regio. 

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00